Tek v bosonogih tekaških copatih

Zakaj je priporočljivo teči v bosonogih tekaških copatih?
 1. Ko tečemo bosi oz. obuti v minimalistično obutev ob tla udarimo s sredino stopala, tako da naravni blažilniki stopala prevzamejo glavni udarec. Običajni čevlji pa imajo podloženo peto, zato najprej udarimo ob tla s peto, kar pomeni, da naše noge, kolena in boki absorbirajo ta sunek. Zakaj bi si povzročali dodatne poškodbe zaradi tega nenaravnega gibanja?
 2. Tekač spredaj ima stik s tlemi s sredino stopala – vidite, kako je njegova oblika naravno pokončna? Tekač zadaj pa udarja s peto, kar telo prisili, da se zgrbi.tek
  Oglejte si študijo Biomehanika udarcev s stopali in uporaba pri teku bosih nog ali v minimalni obutvi na https://www.researchgate.net/publication/41174257_Biomechanics_Barefoot_running_strikes_back
 3. Prsti na nogah naravno štrlijo narazen, navzven. Običajni čevlji jih stisnejo skupaj. Zakaj bi si želel »zvezati noge«?
 4. Stopala pošiljajo ogromno količino podatkov v možgane, vključno s signali o terenu in temperaturi. Zakaj onemogočati ta prenos z debelimi podplati sodobnih čevljev?
  Še več je razlogov, zakaj uporabljati bosonoge tekaške copate.

  – Povečana poraba kisika – bosi tek dokazano poveča porabo kisika pri ljudeh za 2,0 %. Ta odstotek se pri teku po naravnih površinah poveča tudi na 5,7 %. Ker je gibanje sinhronizirano z našo sposobnostjo dihanja, nam povečana poraba kisika zaradi bosonogega teka omogoča globoko dihanje. Od vas je odvisno, da se lahko poraba vaše energije usmeri tudi v mišice, ki vam omogočajo hitrejši tek.

  – Krepi mišice in vezi stopal. Po mnenju nekaterih ljubiteljev minimalistične obutve se mišice v naših stopalih okrepijo, ko tečemo v bosonogih čevljih. Po opravljenih raziskavah se možnost vnetja Ahilove tetive ali natega v mečih zmanjša ob nošenju bosonoge, minimalistične obutve. To je zato, ker je pri teh čevljih odstranjen dvig pete. Notranje mišice so odgovorne za podporo stopal v lokih, zato je njihov razvoj izjemno nujen.

  Poleg tega je znano, da običajni čevlji vplivajo na skrajšanje vezi in kit v naših stopalih, kar oslabi vse mišice stopal, in kar ima za posledico večje tveganje za poškodbe. Omejujejo tudi rast vaših stopal v prvobitno obliko in velikost.

  – Izboljša ravnotežje. Mišice v različnih delih našega telesa se ob teku vsakič aktivirajo, zlasti v gležnjih, stopalih, nogah in bokih, in te mišice so odgovorne za koordinacijo in ravnotežje. V bosonogih čevljih so vaša stopala bližje terenu in vam omogočajo stik s površino, da ste bolj povezani s potjo, po kateri tečete. Na ta način pozitivno vpliva na vaše ravnotežje, bolje se zavedate svojega položaja in gibanja telesa, kar seveda izboljša vašo propriocepcijo*.

  – Izboljša spomin. Sposobnost ljudi, da si prikličejo informacije v kratkem času, je znana kot delovni spomin, ki se pogosto uporablja za miselno določanje rešitve katere koli matematične enačbe, ne glede na težavnost. Bosi tek pomaga stimulirati naš kratkoročni ali delovni spomin do 16 %.

   

*Kaj pa je propriocepcija?

Propriocepcija zagotavlja zavedanje gibanja, drže in spremembe ravnotežja. Možgani dobivajo različne informacije preko različnih čutil (»senzorjev«), ki se nahajajo v tkivih našega telesa: mišicah, kitah, sklepih… s katerimi nato pravilno deluje naše telo. Eden takšnih čutil je tudi propriocepcija in je pomembna za normalno delovanje telesa.

»Normalna«/zdrava oseba z nepoškodovanim proprioceptivnim sistemom je zmožna oceniti težo, upor in položaj predmeta v odnosu do telesa. Med tem ko oseba s poškodovanim proprioceptivnim sistemom ni sposobna take ocenitve, kar se izrazi kot težave z ravnotežjem in koordinacijo.

Navajam nekaj primerov iz vsakdanjega življenja za lažje razumevanja propriocepcije: kako dolg korak smo naredili, koliko je pokrčen naš komolec, kako velika je žogica ki jo držimo v pesti, koliko moči rabimo da dvignemo skodelico kave in si jo varno prinesemo do ust, koliko pritisniti na pedal v avtu….

Najpogostejši simptom zmanjšanja propriocepcije je slabo ravnotežje. Težave z ravnotežjem in koordinacijo posledično privedejo do pojava padcev. Padci sami pa so zelo resen problem, ki se s staranjem povečujejo in nastanejo iz več razlogov. Strah sam, ki nastane pri padcu in pred njegovim ponovnim padcem povzroči opuščanje telesne aktivnosti.

 

V naši ponudbi so za tek primerne SAGUARO Chaser fast in Magical Shoes Explorer 2.0. (Explorer 2.0 Vegan Rock)