Kaj so eterična olja?
Eterična olja so izvlečki rastlin, pridobljeni s parjenjem ali stiskanjem različnih delov rastline (cvetov, lubja, listov ali plodov). S temi postopki zajamejo spojine, ki v rastlini proizvajajo dišave. Za proizvodnjo ene same stekleničke eteričnega olja je lahko potrebnih več kilogramov rastline. Eterična olja poleg ustvarjanja vonja opravljajo v rastlinah tudi druge funkcije.
Kakšne biološke funkcije opravljajo eterična olja v rastlinah?
Eterična olja so aromatične snovi, prisotne v posebnih celicah ali žlezah nekaterih rastlin, ki jih te uporabljajo za zaščito pred plenilci in škodljivci, pa tudi za privabljanje opraševalcev. Z drugimi besedami, eterična olja so del imunskega sistema rastline.
Zdravstvene koristi eteričnih olj
Esence se pridobivajo z vodno ali parno destilacijo in se uporabljajo v številne zdravstvene in terapevtske namene. Eterična olja so domnevno v uporabi že vsaj 6000 let, saj so jih uporabljali že stari Kitajci, Egipčani, Rimljani. Ta olja so uporabljali pri izdelovanju zdravil in kozmetike ter za rituale in terapije. Danes se uporaba eteričnih olj imenuje aromaterapija. Njen namen je doseganje različnih za počutje in zdravje koristnih učinkov, ki so odvisni od specifičnosti posameznega eteričnega olja ali mešanice olj.
Eterična olja se lahko uporabljajo za zdravljenje številnih stanj, tudi za opekline, razdraženo kožo, slabosti, anksioznost, težave z dihanjem in pri raznih okužbah. Masažni terapevti in nekatere bolnišnice jih uporabljajo za izboljšanje počutja svojih strank, pacientov. Ob pravilni uporabi so nekatera eterična olja varna za uporabo tako pri otrocih kot odraslih. Da bi imeli koristi od uporabe eteričnih olj je pomembno vedeti, katera olja so najboljša za blaženje oz zdravljenje posameznih težav in tudi, kako jih pravilno uporabljati. Eterična olja lahko preidejo v človeško telo na tri načine: z vdihavanjem, lokalnim nanosom in zaužitjem. Vdihavanje poteka skozi usta ali nos v pljuča. Pri vdihavanju skozi nos aroma eteričnih olj hitro sproži ustrezno reakcijo v možganih.
Kako uporabljati eterična olja?
Difuzor: Difuzorji postajajo vse bolj priljubljeni kot orodja za pomoč pri razprševanju eteričnih olj v prostor. Na ta način vdihavamo paro. Ta praksa je poznana kot aromaterapija.
Masaža in neposredni nanos (lokalna uporaba): Lokalna uporaba pomeni, da se eterično olje vnese v telo preko kože. Pri lokalni uporabi se z vtiranjem eterično olje absorbira v krvni obtok. Pri tem načinu nanosa je potrebna previdnost, da preprečimo morebitno draženje kože. Primer: olje čajevca in cimetovo olje je treba pred uporabo obvezno zmešati z vodo ali nosilnim oljem.
Za varno doseganje najboljših rezultatov nakapamo nekaj kapljic na žlico nosilnega olja, ki ga nato vmasiramo, vtremo v kožo.
Kopel: Kopanje v eteričnih oljih lahko dobro deluje tudi pri različnih kožnih obolenjih, še posebej, če poskušamo zdraviti težko dostopna področja, kot je na primer hrbet. Do 10 kapljic olja dodamo v kopel. Vzemimo si čas za namakanje, ob izstopu iz kadi pa ni odveč previdnost, saj lahko olja povzročijo spolzkost površin.
Kaj je aromaterapija?
Aromaterapija je praksa uporabe eteričnih olj za terapevtske namene. Aromaterapija se uporablja že stoletja. Pri vdihavanju dišavnih molekul eteričnih olj le te potujejo iz vohalnih živcev neposredno v možgane in še posebej vplivajo na amigdalo, čustveno središče možganov.
Izbira prave vrste olja je prav tako pomembna kot pravilna uporaba. Zaradi obsežne ponudbe eteričnih olj nam izbira ustreznega olja lahko vzame kar nekaj časa. Vsako eterično olje s svojimi edinstvenimi svojstvi ugodno deluje na določene telesne tegobe, obolenja in ima ugoden vpliv na morebitne psihološke težave in skrbi.
Med pogosto uporabljenimi je eterično olje sivke. Inhaliranje sivka Eterično olje Sivke deluje pomirjujoče, zato se uporablja za zmanjšanje tesnobe in vznemirjenosti, saj pripomore k sprostitvi. Študije so pokazale, da je vdihavanje sivke koristno tudi pri nespečnosti, migreni in depresiji, prav tako pomaga zmanjšati bolečine, povezano z določenimi vrstami poškodb ali po kirurških posegih. Za doseganje še drugih željenih učinkov jo lahko kombiniramo z nekaterimi drugimi eteričnimi olji, kot na primer: za odpravljanje naglavnih uši je učinkovito v kombinaciji z oljem čajevca.
Najbolj poznana lokalna uporaba eteričnega olja sivke je za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih, pri aknah, opeklinah, ekcemih in pikih žuželk.
Olje čajevca Olje čajevca je še eno pogosto uporabljenih eteričnih olj, ki ima več namenov. Ima protiglivične in antibakterijske lastnosti in ga lahko najdemo v izdelkih, kot so zobne paste in kreme. Poleg tega je olje čajevca tudi protivirusno. Priljubljena so tudi olja poprove mete, ingverja in evkaliptusa. Olje poprove mete preprečuje draženje k bruhanju, blaži menstrualne bolečine, glavobole in težave pri okužbi dihal. Parjeni hlapi evkaliptusovega olja so dobri pri astmi in oslovskemu kašlju. Evkaliptus prav tako lajša zamašenost nosu, sinusov in lajša bronhitis. Ingverjevo olje, kadar se uporablja lokalno, dobro deluje na cirkulacijo in lajšanje bolečin. Pomaga tudi pri slabosti in prebavnih zapletih.
Neželeni učinki in previdnostni ukrepi
Lokalna uporaba eteričnih olj lahko povzroči izpuščaje in draženje, če jih predhodno ne razredčimo z nosilnim oljem.
Pred uporabo nanesimo majhno količino razredčenih eteričnih olj na kožo – recimo na podlaket – in počakajmo 24 ur, da preverimo morebitno alergijsko reakcijo.
Številna eterična olja citrusov, kot so limona, grenivka, mandarina, limonska trava, lahko povzročijo draženje kože, če so izpostavljeni ultravijolični svetlobi.
Eterična olja v kulinariki
Pred uporabo eteričnih olj v kulinariki moramo preveriti, katera olja in v kolikšni količini so varna za uživanje
Prednosti uporabe eteričnih olj pri pripravi jedi
Eterična olja, kot so česen, timijan Eterično olje Timijana Linalool, rožmarin Eterično olje Rožmarina, origano in bazilika Eterično olje Bazilike, naj bi bila učinkovita pri nadzoru rasti bakterij na prehrambenih izdelkih. Mnoga eterična olja, vključno s sivko in limeto, so tako lahko koristna pri obvladovanju glivičnih okužb živil. Okus in vonj eteričnih olj, kot so sivka, poprova meta in limona Eterično olje Limone, nam pomagajo pri prebavi s pomočjo sproščanja encimov in klorovodikove kisline – sicer tudi naravne želodčne tekočine. Uporaba eteričnih olj v povezavi z zdravim življenjskim slogom, prehrano in telesno vadbo lahko pripomore k izgubi telesne teže. To je v veliki meri posledica sposobnosti eteričnih olj, da izboljšajo prebavne procese in vplivajo na naše dobro razpoloženje.
3 nasveti za kuhanje z eteričnimi olji:
-
Prepričajmo se o njihovi ustreznosti in varnosti.
-
Ne pretiravajmo! Pri uporabi eteričnih olj velja: manj je več!
-
Uporabljajmo steklene ali keramične posode. Eterična olja lahko črpajo toksine iz plastičnih posod ali se oprimejo kovine, zato uporabljajmo le steklo ali keramiko.
Kako kuhati z eteričnimi olji?
Nikakor ni odveč vselej znova poudariti: eterična olja imajo ogromno okusa. To pomeni, da je nekaj kapljic olja enakih približno čajni žlički primerljivega ekstrakta (na primer limone, mandlja ali mete). Zato ponovimo: Manj je več, ko gre za eterična olja.
Eterična olja so redko navedena kot sestavina v receptih, zato je pomembno vedeti, kdaj jih dodati. Ponavadi jih dodamo proti koncu kuhanja, da ohranimo več okusa. Kjer olja ne moremo dodati pozneje, na primer v testo, ga pač dodamo po svoji presoji.
Vedeti moramo, da so nekatera olja močnejša od drugih. Cimet, nageljnove žbice, kumina, origano in timijan so naravno dokaj drzni, zato previdnost pri uporabi nikakor ni odveč. Namig pri uporabi teh eteričnih olj pri pripravi jedi: namesto s kapalko jih doziramo s pomočjo zobotrebca, ki ga pomočimo v vialo in si s tem zagotovimo primerno manjšo količino. Bolje je, na primer cimetovo olje, dodajati malo po malo, kot pokvariti jed s preintenzivnim okusom.!
5 najboljših eteričnih olj za kuhanje:
-
Sivka Eterično olje Sivke: Poleg njegovega učinka na sproščanje, je sivkino olje okusno v sladicah, kot je na primer sladoled.
-
Poprova meta Eterično olje Poprove mete: Olje poprove mete, ki je dobro znano po svojih vplivih na boljšo prebavo, doda osvežujoč pridih številnim sladicam.
-
Cimet Eterično olje Cimetovih listov: Cimet je antioksidant, deluje protimikrobno in protivnetno, lahko pa vašemu najljubšemu obroku, kavi ali vroči čokoladi doda toplo in pikantno noto.
-
Timijan Eterično olje Timijana Linalool: Kot nalašč za slane jedi, kot so kostna juha, ostale juhe ali enolončnice. Glede koristi za zdravje: to eterično olje zaradi svojih protimikrobnih učinkovin zmanjšuje tveganje za rakava obolenja, pojav aken in zavira razrast kandide.
-
Ingver Eterično olje Ingverja: Tako kot poprova meta je tudi ingver odličen pomočnik pri prebavi, in je lahko okusen v sušiju ali kakšni drugi jedi.
Vsa olja iz naše ponudbe imajo certifikat za primernost uporabe v kulinariki. Zavedati se namreč moramo, da marsikatera eterična olja na trgu niso primerna za uživanje (in posledično tudi ne za vdihavanje in nanos na kožo).