Kaj sploh pomeni »bosonoga obutev«?

bose noge na travi blog Kaj sploh pomeni »bosonoga obutev«?Otroci zavračajo obutev, najraje stopicajo in tekajo bosi. Obnašajo se naravno, spontano, vse dokler jih odrasli ne preusmerimo v prenekatera nenaravna početja – kot je utesnjevanje stopal v neudobna obuvala. V bosonogih čeveljcih in copatkah se bodo počutili svobodnejši, bolj sproščeni in ne bojo se več nenehno sezuvali.

Kaj sploh pomeni »bosonoga obutev«?

Ko hodimo bosi, imamo stik s podlago, po kateri hodimo; jo čutimo, se ji prilagajamo, s čimer se aktivirajo vse stopalne mišice, s katerimi nadzorujemo ravnotežje in držo celega telesa. Z bosonogo hojo poskrbimo za telesu prijaznejše korake, medtem, ko obuvala s kakršnokoli peto in zoženim prednjim delom, kjer so prsti stisnjeni, popačijo našo naravno hojo in s tem držo in gibanje celega telesa.

Običajni čevlji, ki se spustijo od pete do prstov, niso naravni in povzročijo, da vaše telo ne bo poravnano. Zlasti dvignjena peta skrajša vaše mečne mišice, zmanjša obseg gibanja in je lahko boleča za spodnji del telesa. Bosonogi ali »minimalni« čevlji so zasnovani tako, da čim manj omejujejo naravno, spontano gibanje stopala in obenem krepijo moč mišic in okretnost telesa, a še vedno ščitijo stopala pred vremenskimi vplivi in manj prijetnimi talnimi površinami. Zanje je značilno minimalno blaženje vmesnega podplata, odsotnost kakršnegakoli dviga petnega dela, predvsem pa dovolj prostora za naravno držo vseh prstov, ki imajo ključno vlogo pri hoji.

Tradicionalni tekaški copati imajo običajno “pad od pete do prstov” od 10 do 12 milimetrov (kar pomeni, da imajo dodatnih 10 do 12 milimetrov oblazinjenja pod petami v primerjavi s prsti). Po drugi strani pa imajo minimalistični čevlji običajno padec manj kot 8 milimetrov. Morda tudi sploh nimajo padca (čevlji z »zero-drop« ali »balanced cushion« čevlji), kar pomeni, da sta vaša peta in prednji del stopala na isti ravni, kot če ste bosi.

Konvencionalni čevlji so prekinili naš stik s tlemi; stik, ki ga vsak človek potrebuje. Lahka, stopalom prilagodljiva obutev ponuja veliko bolj naravno izkušnjo in boljši življenjski slog.

bose noge na kamenju blogStik z zemljo nam prinaša veselje in lajša stres, ki si ga nabiramo v vsakdanjem življenju; omogoči nam sprostitev, opustitev slabih misli in, najpomembneje: osredotočanje na sedanji trenutek.

Hoja, počasen tek, tek z »bosimi ali minimalističnimi« čevlji je dejansko vaja, ki ponuja veliko koristnega. Prožni, tanki podplati omogočajo naravno, svobodno gibanje z več udobja, dvigajo našo energijo in s tem se izboljšuje naše razpoloženje. Taka obutev tudi omogoča, da lažje in na bolj naraven način stojimo pokonci. Nekateri ljudje celo opazijo izboljšanje stanja pri težavah s koleni, kolki ali hrbtom. Če imate bolečine v spodnjem delu hrbta, imate morda težave z ohranjanjem ravnotežja ali pokončne drže, razmislite o bosonogi obutvi. Naravna drža stopal namreč pozitivno vpliva na naše mišice in kite ter s tem zmanjšuje obremenitev hrbtenice.

Zaradi vsega tega postaja prehod na bosonoge in minimalistične čevlje vse bolj priljubljen.

Pri prehodu na naravno obutev boste utrdili stopala in noge ter odpravili potrebo po podpori.

Kako preiti na bosonogo obutev?

Ključ do prehoda na »bosonogost« poteka počasi. Če ste na primer vedno hodili ali tekli v čevljih za nadzor gibanja, poskusite za nekaj časa preklopiti na nevtralne čevlje. Če pa ste nosili nevtralne čevlje in želite poskusiti biti bosi, začnite s postopnim prehodom na minimalistične oz bosonoge čevlje.

Oblazinjena, toga obuvala naredijo naša stopala šibkejša in manj prožna, zato v izogib bolečinam opravimo postopen prehod na bosonogo obutev. Ne gre zanemarjati dejstva, da smo verjetno večino svojega življenja preživeli v čevljih, ki so naša stopala naredili lenobna, zato ne moremo pričakovati željenih sprememb kar čez noč.

Lahko traja od nekaj tednov do več mesecev (tudi let), da si ponovno pridobite moč v stopalih in nogah. Vendar je prehod vreden tega, da si zagotovimo boljše zdravje telesa v vseh starostnih obdobjih, tudi med staranjem. Bolj zdrava stopala in noge so bistvenega pomena za zadovoljnejše in kvalitetnejše daljše življenje.

Prilagodite svoja stopala

Nežno raztegnite mišice meč in loka nad stopali. Z vajo za prehod začnite tako, da povsem bosi stojite na gramozu, saj morate okrepiti podplate. Nadalje se poskusite sprehoditi in hitro teči po mehki površini, kot je moker pesek, trava ali gumirana steza.

Postopoma povečujte razdaljo

Začnite počasi. Uporabite pravilo 10 %: ne povečujte svoje tedenske kilometrine (v bosonogi/minimalistični obutvi) za več kot 10 % na teden.

Bodite previdni

Prehod na čevlje z manjšim padcem od pete do prstov prisili vaše Ahilove tetive k močnejšemu delu. Pri uvedbi daljših razdalj v čevljih zero-drop bodite previdni in pozorni na svoje telo. Ustavite se, če čutite bolečino.

bose noge na lesu blogStopala so prepogosto resno podcenjen del telesa. Obujemo jih in nanje dokončno pozabimo, a boljše delovanje in moč stopala imata izjemne koristi za celotno telo.

Če ste kdaj občutili bolečino v nogah, veste, kako slabo to vpliva na vaše splošno počutje.

Običajni čevlji stisnejo živce stopala, mišice, vezi in kosti. Minimalistični in bosi čevlji so prilagojeni naravni obliki stopal, ne stiskajo prstov in jim omogočajo, da opravljajo svojo naravno funkcijo pri stabiliziranju in uravnoteženju celega telesa.

Bolečina in nepravilna drža sta pogosto posledica omejenosti stopal v običajni obutvi. Zato zagotovite svojim stopalom dovolj prostora v obuvalu za boljšo držo in jim omogočite prvobitno funkcijo, ki jo je predvidela narava.

Bosonogi ali barefoot čevlji zagotovo spremenijo gibanje stopala na bolje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja