Prednosti OUD olja

Kakšne so prednosti OUD olja?

Agarjev les – agarwood v različnih oblikah: les, prah, olje, dele rastline itd. so uporabljali za preprečevanje in lajšanje številnih zdravstvenih tegob ter za zdravljenje različnih bolezni. Že tisočletja se agarjev les uporablja v medicinske namene in je še vedno v uporabi v ajurvedski, tibetanski in tradicionalni vzhodnoazijski medicini.

parfum oud olje oudV nadaljevanju je navedenih nekaj njegovih prednosti in področij uporabe.

Za vse, ki vam je svet agarjevega lesa še nepoznan: preden nadaljujete s spoznavanjem njegovih izjemnih prednosti in vsestranske uporabe, se seznanite z oudom, preberite si blog na https://www.insa-kids.si/oud/

Oud za izboljšanje zdravja kože

Oudovo olje je bogato z antioksidanti. Le-ti pripomorejo k zaščititi kože pred

poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Oudovo olje ima protivnetne lastnosti, zato pomaga pri pomiritvi vnetij, rdečic, oteklin, zmanjša draženje ali zabuhlost .

Olje ouda je veliko več kot le razkošje – je močna sestavina za nego kože z mnogimi koristmi. Je dejansko antibakterijsko olje in bo pomagalo zmanjšati število madežev, ki so nastali kot posledica kožne okužbe.

V ajurvedi se »agarwood« uporablja za zdravljenje različnih kožnih bolezni.

Uporabimo eno do dve (1-2) kapljici ouda, pomešanega z običajno kremo ali losjonom za nego kože.

Olajša srbenje

Alergije, različne oblike dermatitisa, živčne motnje povzročajo draženje kože in srbenje. Zaradi praskanja srbeče kože lahko pride do okužbe. Oud je antipruritik, kar pomeni, da prepreči srbenje. Razredčimo nekaj kapljic ouda v vodi ali nosilnem olju in nanesimo na prizadeto kožo.

Vlaži in mehča kožo

Oudovo olje je odličen vlažilec, zahvaljujoč vsebnosti maščobnih kislin. Lahko pomaga pomiriti in nahraniti suho, razdraženo kožo in celo vpliva na zmanjšani videz drobnih linij in gub.

Eno ali dve kapljici ouda pomešamo z vlažilno kremo za obraz.

Za kakovostnejšo rutino pri negi kože je smiselno razmisliti o vključitvi ouda v svoj režim nege. Koža nam bo hvaležna.

Dosežite notranji mir

Oud velja za edinstveno olje, s katerim lahko dosežemo zdravljenje čustvenih travm.

Velja prepričanje, da ima oudovo olje zelo močan harmonizacijski učinek na električne frekvence možganov.

Tibetanski menihi uporabljajo olje ouda za dvig notranje energije, da dosežejo stanje popolne umirjenosti uma in duše.

Mnogi ajurvedski praktiki uporabljajo Oudovo olje pri duhovnih obredih zaradi njegove sposobnosti, da očisti okolje negativnih energij.

»Agarwood« oud olje lajša bolečine (tudi pri revmatoidnih in artritičnih stanjih)

S svojimi analgetskimi, antiartritičnimi in protivnetnimi lastnostmi to eterično olje pomaga lajšati bolečine in zmanjšuje vnetje, povezano z revmatizmom in artritisom.

Za masažo bolečih predelov telesa uporabimo dve (2) kapljici ouda, ki ga pomešamo z malo kokosovega olja.

Diuretične lastnosti oudovega olja spodbujajo k pogostejšemu uriniranju, da se iz telesa izločijo toksini in sečna kislina, s čimer se zmanjšajo bolečine, otekline in okorelost.

Za lajšanje bolečin v mišicah lahko uporabimo dve (2) kapljici ouda v vročem ali hladnem obkladku.

Prežene slab zadah

Raziskovalci so ugotovili, da je oud učinkovit proti številnim bakterijam, ki so vzrok za slab zadah. Dodamo eno (1) kapljico ouda in eno (1) kapljico poprove mete v kozarec vode in grgramo.

Uravnanje menstruacije in lajšanje PMS

Oud lahko vpliva na hormone, ki pripomorejo k rednejšemu menstrualnemu ciklusu. Prav ta vpliv na uravnovešenje hormonov pripomore tudi k zmanjšani občutljivosti dojk, krčev, bolečin v hrbtu, razdražljivosti in slabemu razpoloženju, ki običajno spremljajo čas menstruacije in slabšajo kakovost življenja.

Prav tako lahko oud ustvari hormonsko ravnovesje pri ženskah, ki se bližajo menopavzi.

V difuzor za aromaterapijo damo kapljico olja ali pa vmešamo kapljico do dve ouda z nosilnim oljem in to vtremo v spodnji del trebuha in križa.

Olajša zamašenost dihalnih poti

S svojim protivnetnim delovanjem OUD zmanjša vnetje dihalnih poti.

Keramično posodo napolnimo z vročo vodo (ne plastično, ker plastika vpije vonj in okus olj), dodamo nekaj kapljic eteričnega olje ouda, se z brisačo pokrijemo čez glavo in se zaprtih oči nagnemo nad paro. Dihamo čim globlje, da vdihavamo čim več pare v nosne poti in sinuse. Vmes delamo premore, da izpihnemo nos in očistimo razrahljano sluz.

Lajšanje sindroma nemirnih nog

Nekontrolirano trzanje in krče v mišicah lahko ublažimo z oljem oud. Sindrom nemirnih nog je še posebej moteč ponoči, ker moti spanec.

Za ublažitev te tegobe si pred spanjem v noge vtremo kapljico ali dve olja.

Pomirjanje slabosti in bruhanja

Za pomiritev bolečega želodca kanemo nekaj kapljic ouda v nosilno olje in ga vtremo v predel trebuha. Če bruhanje spremlja driska, bo to olje pomagalo rešiti tudi to težavo.

Za pomoč pri spominu in učenju

V hindujskih civilizacijah ima olje agarovega lesa oud dolgo zgodovino uporabe za izboljšanje spomina in pomoč pri učenju.

Otrokom z motnjo pozornosti lahko oudovo olje pomaga pri koncentraciji in ohranjanju informacij.

Nekajkrat vdihnemo vonj olja ali nanesemo kapljico olja na sence, na točke pulza.

Kopel

Olje lahko zmešamo s kopalno soljo, medom ali pa ga samega dodamo nekaj kapljic v kopalno vodo. V tej pomirjujoči kopeli uživamo od 15 do 20 minut. Poleg pomirjujočega učinka na naš um in telo bo ta kopel zaradi vlažilnih lastnosti olja dobrodejno vplivala tudi na našo kožo.

Lajšanje bolečin

zaradi artritisa, poškodb ali oteklin po pikih žuželk

Na mesto bolečine ali otekline kanemo eno do dve (1-2) kapljici olja OUD ali pa pet (5) kapljic tega eteričnega olja vmešamo v 10 ml masažnega olja.

Dišava oud iz agarovega lesa kot parfum

Aroma OUD olja iz agarovega lesa je zelo posebna, intenzivna in zelo obstojna. Z eno kapljica ouda se obdamo z očarljivo, skrivnostno in zanimivo dišavo za ves dan. Ob posebnih priložnostih je ta vonj zagotovo tisto, s čimer bomo navdušili okolico – in predvsem sebe.

Kapljico olja nanesemo (ne vtiramo) tik pod zunanjo stran zapestja, drugo kapljico nanesemo na vrat. Pravijo, da se vonj najdlje zadrži, kadar ga kanemo v popek.

To izjemno in dragoceno olje je zelo gosto in iz stekleničke kaplja počasi, zato potrpežljivost ni odveč.

Opozorilo na možne stranske učinke olja oud

Ob uživanju antikoagulantov, sredstev za redčenje krvi, se občutljivejšim posameznikom lahko primeri, da jim tretmani z oljem oud povzročijo omotico, slabost, bruhanje.

Pri mojem očetu, ki je srčni bolnik in redno jemlje antikoagulante, pa je izkušnja z oudom povsem nasprotna opozorilom: ob slabšem počutju in stanju brez energije si nanese kapljici ouda na predel utripa na vratu ali za ušesi in počutje se mu vselej občutno izboljša.

Uporaba olja nikakor ni priporočljiva za nosečnice, ker menda lahko privede do spontanega splava.

Parfum Oud