OUD

Orientalski oud ali udo oz po angleško Agarwood je ena najredkejših in najdražjih naravnih dobrin, znan tudi kot »črno zlato«. Je zimzeleno drevo iz družine Thymelaeaceae. Najdemo ga na Filipinih, v Singapurju, na Tajskem, v Mjanmarru, Maleziji, Laosu, Indoneziji, Indiji, v Butanu in Bangladešu. V teh deželah je oud več kot le vonj ali terapevtski izdelek; je sestavni del njihove kulture. Žal ga ogroža izguba habitata.

Zdravilne lastnosti ouda so opevane v starodavnih spisih, prav tako je prisotnost te dišave v folklori vzhodnih civilizacij, ki segajo tisočletja nazaj.

Oud so Evropejci in Američani v zadnjem desetletju sprejeli odprtih rok, tako zaradi privlačnega vonja, ki na nek način povzroča »odvisnost«, kot tudi zaradi zdravilnih lastnosti in obnovitvenega učinka pri uporabi za nego kože.

Če želite razumeti, zakaj je oud takšen fenomen, morate spoznati stare mistične zgodbe in zvedeti, zakaj ima tako posebno mesto v vzhodni medicini in duhovnosti.

KAJ JE ČRNI OUD?

Ko se na poškodovanem delu drevesa pojavi okužba s plesnijo, znano kot Phialophora parasitica, drevo za svojo zaščito proizvede gosto temno snov. To dragoceno črno in dišečo smolo najdemo v sredici debla in to je vir ouda.

Sčasoma se ta smola v lesu strdi. Smolnati les namočijo v vodi, da lahko ločijo smolo od lesa. Les se uporabi v sekancih za prižig z namenom odišlavljanja (kot dišeče palčke), smola pa se destilira za proizvodnjo oudovega olja. Olje se nato suši na sončni svetlobi do izparitve odvečne vlage.

Plesen prizadene tako malo dreves, približno eno od desetih, da je oud izjemno redek. Prav tako je zelo težko uspešno ustvariti oz ponoviti ta proces s človeškim posegom. Zaradi redkosti je oud tako cenjen in dražji od zlata.

Proizvodnja visokokakovostnega ouda je veščina, ki jo izvajajo le predani obrtniki po metodah, ki se prenašajo skozi generacije.

knjige oud ZGODOVINA OUDA

Oud (Parfum Oud) oz njegov vonj ima bogato in edinstveno zgodovino. Omenjen je v sanskrtu, Tori, evangeliju in islamskih spisih.

Prerok Mohamed naj bi ga uporabljal za kadilo svojih oblačil in se skliceval na posebno mesto agarjevega lesa v raju.

Agarwood je v bibliji večkrat omenjen. Farizej Nikodem je opisan, kako je Jezusovo telo po križanju ovil s platnom, prepojeno z oudom in začimbami.

Oud se ni uporabljal le kot vonjava za dokazovanje razkošja, ampak je bil zelo cenjen tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Te segajo od psihoaktivnih do duhovnih in od terapevtskih do zdravilnih.

Rimski zdravnik Dioskorid je v svoji knjigi Materia Medica (65 n. št.), farmakopeji zdravilnih rastlin in zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje težav pri ljudeh, opisal medicinsko uporabo lesa agarja.

V mitologij je omenjeno, da je bil agarjev les edini, ki ga je Adam smel vzeti iz rajskega vrta.

Izjemno bogati starodobni Kitajci so dali krste izdelati iz agarjevega lesa.

Najdragocenejša budistična verižica je izdelana iz 108 kroglic, narejenih iz te dragocene smolnate lesne srčike.

Z razširitvijo uporabe ouda po svetu se je pojavil tudi na evropskih dvorih. Louisu XIV, Sončnemu kralju, je bila dišava tako všeč, da je vsak dan pral svoja oblačila v mešanici ouda in vrtnic. Prednost tega početja je zagotovo bila tudi v dejstvu, da ga je bilo, kot še mnoge v tistem času, strah kopanja. Vzrok tega strahu je bil v prepričanju, da se z vodo širijo bolezni.

Kraljevsko spoštovanje ouda se nadaljuje še danes. Princ William naj bi na svoj poročni dan leta 2011 prejel osebno dišavo z vsebnostjo te snovi.

KAKO SE UPORABLJA?

Sekanci agarja (imenovani “bakhoor”) se uporabljajo za odišavljenje tekstila in za odišavljenje domačih  prostorov. Dišeči čips iz ouda se uporablja za posebne priložnosti, kot so poroke in družinska praznovanja.

kadiloOud se na jugu in vzhodu pogosto uporablja za odišavljanje prostorov, najpogosteje v mošejah. Oud je dragoceno darilo cenjenim kolegom, družinskim članom in gostom. Pogosto se ga uporablja tudi v eteričnih oljih.

Za osebno dišavo se oudovo olje uporablja kot kapljica parfuma, ki se nanese za ušesi in po vratu, s čimer se poudari osebno noto. Vonj po oudu prežema številna javna mesta, predvsem v Zalivu in na Bližnjem vzhodu.

Oud je vonj, ki ga nanj navajeni ljudje najbolj pogrešajo, kadar niso v svojem okolju. Z njim si popotniki prikličejo in ustvarijo domačnost kjerkoli po svetu, zato je tudi vse bolj razširjen.

Oudovo olje je edinstveno zaradi svojega vonja, ki ostane na koži še dolgo potem, ko bi se drugi parfumi že davno razblinili. Vonj po oudu se subtilno spremenja ves čas, ko je na koži.

Parfum oud naravna kozmetika lesni parfumKako diši oud?

Trgovci, parfumerji, aromaterapevti, popotniki, romantiki in pisatelji se že dolgo trudijo z iskanjem besed za opis vonja ouda.

Pripovedi vključujejo opise, kot so mošusno, čutno, spolno, zamišljeno. Dišave ouda imajo subtilne sladke, zeliščne podtone, ki so sprva komaj opazni, a sčasoma na koži preidejo v ospredje. Prežema jih žametna pikantnost z dotikom sladkega.

Vonj ouda se razvija na koži. Oud je naravna spojina, ki v kombinaciji z olji, toploto in feromoni naše kože spreminja svojo kemijsko sestavo in vonj. Dejansko oud izjemno redko diši enako pri več osebah.

Ko se ljudje z Bližnjega vzhoda in držav iz območji Zaliva pozdravijo, to storijo s čvrstim stiskom roke in zbližanjem obrazov.

Vonj ouda poskrbi za vtis ob prvem srečanju. Danes je oud presegel začetni trend, ki se je razširil z vzhoda, in postal marsikje mistična opora. Vonj oud v notranjih prostorih izžareva občutek razkošja in udobja. Je aroma za večerje ob svečah, a hkrati tudi vonj sprostitve, meditacije in duhovnosti.

Za tiste, ki še niso doživeli notranjosti mošej na vzhodu, je učinek prižiganja ouda morda najbližji učinku kadila pri katoliški maši.

Zdravstvene koristi ouda

Že tisočletja se agar in njegov oud uporabljata v medicinske in terapevtske namene v številnih tradicionalnih zdravilnih pripravkih.

Sam prerok Mohamed je opisal sedem osnovnih zdravilnih učinkov ouda.

Teh sedem zdravilnih učinkov ouda je:

  • za zdravljenje bolezni sečil
  • za zmanjšanje vročinskih stanj v telesu
  • kot afrodiziak za povečanje spolnega libida
  • ob nerednih menstruacijah
  • za lajšanje prekomernega razrasta črevesnih bakterij
  • za zdravljenje želodčnih težav
  • za zdravljenje bolezni kože in jeter

S časom se je izkazala dobrodejnost tega olja tudi pri drugih zdravstvenih težavah.

Oud tudi za moške in njihove brade

Ni olja, ki bi bilo bolj primerno za nego brade kot oud (Parfum Oud). Nenazadnje so oud v ta namen tisočletja uporabljali sultani, faraoni in kralji.

Ne glede na obliko, dolžino ali slog brade je to olje bistven dodatek v dnevni rutini nege brade. Oud združuje prednosti smole za nego kože s prijetnim, mamljivim vonjem, ki je prisoten ves dan in še dlje.

Ta sveti gral dišav, to olje brado vlaži in neguje kožo pod njo, hkrati pa spodbuja zdravo rast dlak. Globok vonj ouda pritegne tako tiste, ki z njim negujejo brado kot njihove občudovalce.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja