Eterično olje Cimetovih listov

8,50

 • za boljši in mirnejši spanec
 • masažno olje:
 • antiseptik
 • aromaterapija
 • za kožo…

Na zalogi

Šifra: cimetov list Kategorija:

DODATEN OPIS

Cimetovo drevo pripada družini Lauraceae in je grmasta tropska zimzelena rastlina, ki je visoka od 5 do 15 metrov, odvisno od izvora. Lubje je hrapavo, luskasto in zelo aromatično. Ko lubje olupimo in posušimo, ta dišeča skorja oblikuje znana valjasta peresa, ki jih zdrobimo v prah, da dobimo verjetno najstarejšo in najbolj znano začimbo na svetu.

Močne veje se zaključijo z dolgimi (6-18 cm), ovalnimi ali eliptičnimi listi, ki so na zgornji strani svetlo zeleni, spodaj pa še svetlejši in ko dozorijo, postanejo usnjati. Pri drgnjenju listov le-ti oddajajo pikanten vonj in imajo močen pekoč okus. Listi so vir eteričnega olja.

Cimetovo olje pridobivajo iz lubja ali listov več vrst dreves, vključno z drevesom Cinnamomum verum in drevesom Cinnamomum cassia.

Večina komercialno dostopnega cimetovega olja se pridobiva iz drevesa cassia Cinnamomum in se imenuje cassia cimet. Cimet, ki prihaja iz Cinnamomum verum, se imenuje cejlonski cimet in dosega višjo ceno..

eterično olje cimetaList ponavadi manj draži kožo in pljuča, medtem, ko lahko olje lubja povzroči hudo draženje, ki se kaže kot opeklina.

Obe vrsti sta sestavljeni iz spojin in fitokemikalij, kot sta cinamaldehid in evgenol. Zaradi teh elementov je cimet koristen za zdravje.

Uporaba:
 • Za boljši in mirnejši spanec kanemo kapljico eteričnega olja cimeta na hrbtno stran prevleke za vzglavnik.

 • Za sproščanje dodamo nekaj kapljic olja v vodo za kopel. Med namakanjem v kadi se aroma razširi po kopalnici in ustvari občutek umirjenosti.

 • Domače čistilo: Zmešamo 1 skodelico belega kisa z 2 skodelicama vroče vode; dodamo 1⁄4 čajne žličke tekočega detergenta za posodo in 12 kapljic cimetovega olja ter nalijemo v steklenico z razpršilom. Pred uporabo vselej dobro pretresemo. Po brisanju površin ostane nevsiljiv vonj in baje pripomore k zmanjšanju rasti bakterij.

 • Za kožo: Cimetovo olje je najbolje uporabljati v mešanici z drugimi eteričnimi olji, ki pomirjajo kožo, kot so olje sladke pomaranče, olje sivke, olje čajevca in olje geranije. V nasprotnem primeru, torej ob neposrednem vdihu ali nanosu na kožo, bo cimetovo olje nadražilo kožo, oči in pljuča.

 • Masažno olje: Na telo deluje ogrevalno in antispazmodično, zato je v masažnih oljih odličen za lajšanje bolečin v mišicah, pri artritisu in revmi. Za močno sinergijsko mešanico, ki je odlična za lajšanje mišičnih bolečin in zvinov ter bolečin v sklepih, zmešamo olje cimetovih listov z rožmarinom. Ker je eterično olje cimetovih listov lahko dražilno, ga na kožo ne uporabljamo v koncentraciji, večji od 1 %.

 • Antiseptik: Eterično olje cimetovih listov je močan antiseptik in se lahko učinkovito uporablja za lajšanje kašlja in prehladov ter preprečevanju širjenja okužb. Nekaj kapljic kanite v aromaterapevtski difuzor ali gorilnik, da pomagate ubiti bakterije v zraku in tudi ublažite simptome prehlada.

 • Cimetovo olje deluje tudi kot tonik za duha in telo. Za takojšen dvig energije ga zmešamo z eteričnim oljem ingverja in limone. Zaradi stimulativnega delovanja je to eterično olje tudi učinkovito za ohranjanje in krepitev imunskega sistema.

 • Aromaterapija: Kot bi lahko pričakovali, se eterično olje cimeta zelo lepo meša z drugimi začimbnimi olji, kot so črni poper, nageljnove žbice, kardamon in ingver, pa tudi z bergamotko, kadilom, grenivko, sivko, limono, pomarančo, rožmarinom, čajevcem, timijanom in ylangom ylang.

 • Nekatere raziskave kažejo, da bi cimet lahko bil potencialno koristen v boju proti nevrološkim motnjam in boleznim srca. Če se to sliši malce pretirano, je verjetno varno reči, da je cimetovo olje kognitivni ojačevalec in lahko pomaga pri boju proti možganski kapi.

 • V kulinariki: Dodajte eno kapljico olja cimetovih listov svojim najljubšim pitam, kruhom in sladicam za klasičen okus po cimetu.

Latinsko ime: Cinnamomum verum – cimet list EO

Država izvora: Indija

Vonj: lesni, sladkast, začimbni

Način pridobivanja: Eterično olje cimet je 100 % naravno, nedeterpenirano eterično olje, pridelano s parno destilacijo listov rastline CINNAMON LEAF OIL (Cinnamomum verum).

Posebna opozorila: Eterična olja so zelo koncentrirana in zato niso primerna za dojenčke in za nosečnice. Vedno jih odmerjamo zmerno in poskrbimo, da čisto eterično olje (koncentrat) ne pride v stik z očmi, sluznico ali odprtim ognjem. Hranimo jih zaščitene pred svetlobo, mrazom in izven dosega otrok.

Količina: 10 ml

Vsa eterična olja v naši ponudbi so 100% naravna ekološka primerna za uporabo v aromaterapiji, v kulinariki ali v kozmetiki.