Eterično olje Evkaliptusa

10,00

 • Za znižanje povišane telesne temperature
 • Pri ušesnem vnetju
 • Zdravljenje ureznin, ugrizov, pikov, opeklin in herpesov
 • Znebite se glavobolov/migren

Na zalogi

Šifra: Evkaliptus Kategorija:

DODATEN OPIS

eterično olje evkaliptusaEucalyptus globulus, splošno znan kot južni modri gumi ali modri gumi, je vrsta visokega zimzelenega drevesa, ki je endemično v jugovzhodni Avstraliji. Čeprav je Avstralija izvor in glavni vir evkaliptusovega olja, sta se evkaliptusovo drevo in proizvodnja eteričnega olja razširila v druge dele sveta: v Brazilijo, v predele Južne Evrope, na Zahod ZDA, Havaje, Kitajsko, v Indijo.

Kljub številnim sortam evkaliptusa imajo skupne značilnosti, vključno s svežimi, ostrimi, čistimi, sladkimi in kamforastimi vonjavami, ki so včasih dodatno opisane s pridihom limone, poprove mete ali lesnih odtenkov.

UPORABA:

 • Naravno antibakterijsko čistilo: Popolno večnamensko 100% naraven čistilo za površine, ki si ga lahko sami naredimo doma. Ta razkužilni sprej uporabljamo za čiščenje površin, kadi, umivalnikov, omaric in kjer koli, kjer se lahko pojavijo mikrobi. Zmešamo 1 skodelico belega kisa z 2 skodelicama vroče vode; dodamo ¼ čajne žličke tekočega detergenta za posodo in 12 kapljic evkaliptusovega olja ter nalijemo v steklenico z razpršilom. Pred uporabo vselej dobro pretresemo.
 • Čistilo za straniščno školjko: nekaj kapljic evkaliptusovega olja, kanček sode bikarbone in belega kisa damo v straniščno školjko in zdrgnemo s straniščno ščetko.
 • Razkužilo za tla: olje evkaliptusa lahko uporabimo na večini talnih površin (les, vinil, keramične ploščice). Poleg razkuževalnega učinka se prostori prepojijo s svežim, čistim vonjem. Za lesena tla napolnimo stekleničko z razpršilcem z vročo vodo in dodamo 5 kapljic evkaliptusovega olja. Za druga tla v vedro vroče vode dodamo 2 polna pokrovčka eteričnega olja evkaliptusa ter izdaten kanček belega kisa in tekočine za pomivanje posode. Morebitne odrgnine lahko enostavno odstranimo tudi z malo nerazredčenega evkaliptusovega olja na krpi.
 • Sprej za odstranjevanje plesni: evkaliptusovo olje ne samo, da lahko odstrani plesen na obstoječih površinah, ampak tudi prepreči, da bi se ponovno pojavila. Dodamo po 5 kapljic olja evkaliptusa in čajevca v razpršilec poln vode. Uporabimo ga za brisanje vseh površin v kopalnici, v hladilniku in povsod, kjer je površina nagnjena k pojavu plesni. Močan osvežilni vonj bo pregnal tudi vonj po zatohlosti.
 • Naravni ojačevalec vonja perila: Če dobijo nekatera oblačila, rjuhe, brisače ali odeje nekoliko zatohel vonj, jih bo poživljajoč vonj evkaliptusa lepo osvežil. V pralni cikel dodamo približno 20 kapljic evkaliptusovega olja skupaj z detergentom in perilo bo ne le razkuženo – prežeto bo z vonjem po svežini.
 • Domače čistilo/dezodorant za preproge: Če želimo preprogi dati osvežujoč vonj po »novem«, preprosto zmešamo 3-4 kapljice evkaliptusovega olja s skodelico sode bikarbone, potresimo po površini in posesamo. S tem izsesamo ne le umazanijo in klice, ampak tudi vse neprijetne vonjave in uživamo v čistem ter poživljajočem vonju evkaliptusa.
 • Proti moljem: Nakapamo 3 ali 4 kapljice eteričnega olja evkaliptusa na košček vate in ga postavimo v omaro. V svoje omare in predale lahko vstavimo vrečke sivke z dodatkom eteričnega olja evkaliptusa (3 kapljice). Vsakih nekaj mesecev osvežite vrečke z nekaj kapljicami evkaliptusovega olja.
 • Znebite se bolh: Bolhe ne marajo evkaliptusa. Če imamo hišnega ljubljenčka, je to povsem naravna rešitev za težave z bolhami ali klopi. Nikakor ne smemo uporabljajte nerazredčenih olj. V šampon vmešamo 3-4 kapljice in pazimo, da ne pride blizu njihovih oči in ust. Tudi njihovo posteljnino operimo z dodajanjem 20 kapljic evkaliptusovega olja v cikel pranja.
 • Čiščenje zamašenega nosu in vnetih sinusov: Za pomoč pri čiščenju dihalnih poti kanimo 5-10 kapljic evkaliptusovega olja v difuzor. Pomoč pri zamašenem nosu in vnetih sinusih je tudi inhalacija z eteričnim oljem evkaliptusa: v skledo vlijemo za skodelico vroče vode z dodanimi nekaj kapljicami (2-3) eteričnega olja, se pokrijem z brisačo čez glavo in vdihavamo to aromatično paro kakih 5-10 minut. Lahko pa si naredimo tudi kopel in vanjo dodamo kopalno sol in eterično olje evkaliptusa. To je kopel za sproščanje in odpiranje dihalni poti.
 • Zdravljenje kašlja, astme in alergij: Ko gre za lajšanje nadležnega kašlja, zdravljenje astme ali preganjanje sezonskih alergij, preprosto vmasiramo 1-3 kapljice evkaliptusovega olja na predel prsi in vratu.
 • Znebite se glavobolov/migren: Vdihavanje evkaliptusa je verjetno najučinkovitejši način za odpravo migrene ali glavobola – še toliko bolj, če gre za sinusni glavobol. Razpršimo 5 kapljic evkaliptusovega olja doma ali v službi, ali pa ga nekajkrat povohamo neposredno iz stekleničke. Pomaga lahko tudi nanos nekaj kapljic neposredno na sence ali zadnji del vratu.
 • Zdravljenje ureznin, ugrizov, pikov, opeklin in herpesov: izkoristimo močne antiseptične lastnosti evkaliptusa za čiščenje ran in lajšanje bolečin. Zmešajmo 2-3 kapljice evkaliptusovega olja z eno čajno žličko nosilnega olja (na primer sladkega mandljevega olja), nanesimo na vato in rahlo vtiramo na prizadeto mesto dva do trikrat dnevno.
 • Pri ušesnem vnetju eno kapljico olja nežno vtremo na zunanji del ušesa.
 • Za znižanje povišane telesne temperature: Hladen obkladek je najboljši način za znižanje povišane vročine, ki ga uporabimo trikrat na dan. Krpo za umivanje namočimo v majhno posodo s hladno vodo in 3 kapljicami eteričnega olja evkaliptusa ter 2 kapljicama sivke, ožmemo in polagamo na čelo.
 • Eterično olje evkaliptusa ni primerno za uporabo pri otrocih, mlajših od 7 let. Za pomiritev in sprostitev otrokovih dihalnih poti ga lahko vseeno uporabimo, a le tako, da na robček ali košček vate kanemo 2 kapljici eteričnega olja in ga držimo v primerni razdalji od otroka..

Botanično ime: Eucalyptus globulus – Evkalipt EO

Država porekla: Španija

Vonj: lesni, sladkast, svež

Način pridobivanja: Eterično olje evkalipt je 100 % naravno, nedeterpenirano eterično olje, pridelano s hidrodestilacijo iz listov Eucalyptus globulus.

Posebna opozorila: Eterična olja so zelo koncentrirana in zato niso primerna za dojenčke in za nosečnice. Eterično olje evkaliptusa ni primerno za uporabo pri otrocih, mlajših od 7 let. Vedno jih odmerjamo zmerno in poskrbimo, da čisto eterično olje (koncentrat) ne pride v stik z očmi, sluznico ali odprtim ognjem. Hranimo jih zaščitene pred svetlobo, mrazom in izven dosega otrok. Če oksidira, lahko povzroča draženje kože.

Količina: 10 ml

Vsa eterična olja v naši ponudbi so 100% naravna ekološka primerna za uporabo v aromaterapiji, v kulinariki ali v kozmetiki.

ekološko

Ekološki certificiran izdelek