Eterično olje Janeža

8,50

 • za lažje dihanje
 • pomoč pri prebavi
 • močno protibakterijsko in protiglivično sredstvo
 • pomirja in sprošča
 • močan repelent proti insektom

Na zalogi

Šifra: Janež Kategorija:

DODATEN OPIS

Eterično olje janežaEterično olje janeža pridobivamo iz semen rastline Pimpinella anisum. Ta rastlina izhaja iz iste družine kot korenje, zelena in peteršilj. Zraste lahko do 1 metra visoko in daje cvetove in majhen bel sadež, znan kot janeževo seme. Janeževa semena imajo sladek aromatični okus in vonj. Raste v jugozahodni Aziji in vzhodnih delih sredozemskih regij. Semena janeža, nabrana jeseni, so videti kot grebenasta semena rjavo-zelenkaste barve, sladkega aromatičnega okusa in vonja. Vsebujejo vse lastnosti dišav, ki se uporabljajo v kozmetičnih izdelkih. Uporabljen je seveda tudi kot začimba za izboljšanje in poudarek okusa nekaterih jedi. Vsebuje sestavine, koristne našemu zdravju in zato vpliva na naše dobro počutje.

UPORABA:
 • Janeževo olje pomaga v boju proti aknam. Toniku za čiščenje obraza dodamo približno 5 kapljic janeževega olja.

 • Lajša bolečine v mišicah, bolečih sklepih, bolečine po športnih aktivnostih. Olje najprej razredčimo z nosilnim oljem (kot so šipkovo, kokosovo ali mandljevo olje) v razmerju 1:1 in nežno vmasiramo na prizadeta področja.

 • Za lažje dihanje: Eterično olje janeža je izjemno tudi kot sredstvo za izkašljevanje, saj pomaga sproščati odvečno sluz. 3-5 kapljic olja kanemo v difuzor ali uparjalnik in prijeten vonj po sladkem korenu nam olajša dihanje.

 • Pomoč pri prebavi: Eterično olje janeža učinkuje na lažjo prebavo. Olje ima karminativne lastnosti in vzpodbuja odvajanje odvečnih plinov iz prebavil ter nas tako reši neprijetne napihnjenosti. Olje razredčimo z nosilnim oljem in si ga nežno vmasiramo v spodnji del trebuha.

 • Močno protibakterijsko in protiglivično sredstvo Olje razredčimo z nosilnim oljem in ga nanesemo na zunanje rane, vendar pazimo, da se izognemo odprtim ranam in urezninam. Druga možnost je, da olje razpršimo v destilatorju ali uparjalniku in vdihavamo aromatične valove.eterično olje janeža

 • Pomirja in sprošča Tudi eterično olje janeža, tako kot prenekatero drugo eterično olje, nas pomirja in sprošča. Le nekaj kapljic olja je potrebno dati v difuzor ali uparjalnik.

 • Nekaj kapljic janeževega olja z mandljevim oljem vmasirajte na trebuh, da ublažite krče. To lahko pomaga pri lajšanju mišičnih in menstrualnih krčev. 
 • Močan repelent proti insektom: Zaradi svoje insekticidne narave to olje odbija žuželke, škodljivce in druge parazite. V stekleničko s pršilom damo 4-5 kapljic olja v nekaj vode in s to mešanico popršimo tam, kjer ne želimo obiskov žuželk.

 • Dodajte okus – Če vam je všeč okus janeža, lahko nekaj kapljic janeževega olja, dodate sladicam ( piškotom, tortam in pecivu), pijačam.
 • Osveži zadah Za zdravljenje slabega zadaha zmešajte nekaj kapljic janeževega olja s toplo vodo in grgrajte.
Latinsko ime: Pimpinella anisum – Janež EO

Država izvora: Egipt

Vonj: sladkast, začimbni

Način pridobivanja: Eterično olje janež je 100 % naravno, nedeterpenirano eterično olje, pridelano s postopkom destilacije z vodno paro iz rastline Pimpinella anisum L., Apiaceae.

Posebna opozorila: Eterična olja so zelo koncentrirana in zato niso primerna za dojenčke in za nosečnice. Vedno jih odmerjamo zmerno in poskrbimo, da čisto eterično olje (koncentrat) ne pride v stik z očmi, sluznico ali odprtim ognjem. Hranimo jih zaščitene pred svetlobo, mrazom in izven dosega otrok.

Eterično olje janeža je potencialno strupeno, zlasti če ga jemljemo v velikih odmerkih. Zato bodite pri uporabi olja vedno previdni, saj lahko veliki odmerki upočasnijo dihanje in cirkulacijo. Olje vedno razredčite z nosilnim oljem (kot so kokosovo, šipkovo ali sladko mandljevo olje) v razmerju 1:1, preden ga lokalno nanesete na kožo.

Količina: 10 ml

Vsa eterična olja v naši ponudbi so 100% naravna ekološka primerna za uporabo v aromaterapiji, v kulinariki ali v kozmetiki.