Eterično olje Lovorja

17,00

 • Lajšanje bolečin
 • Pomaga pri celjenju ran
 • Podpira zdravje prebave
 • Učinkovit repelent proti insektom
 • Za spodbujanje rasti las

Na zalogi

Šifra: Lovor Kategorija:

DODATEN OPIS

Eterično olje lovorjevega lista se pridobiva iz drevesa lovorja, Laurus nobilis, s postopkom parne destilacije. To olje se pogosto zamenjuje s prav tako imenovanim lovorovim oljem, ki pa se ga pridobiva iz rastline Pimenta racemosa. Obe olji imata sicer podobne lastnosti, vendar prihajata iz dveh različnih rastlin.

Lovorovo drevo, zimzeleni grm, je avtohtono v Sredozemlju in Črnem morju, vendar se danes večinoma goji tudi drugod po Evropi. V preteklosti je veljalo prepričanje, da ima drevo čarobno moč odganjanja zla in bolezni in je bilo zato nepogrešljivo ob vsaki hiši.eterično olje lovorja

Tako stari Grki kot Rimljani so imeli lovorjeve liste za zelo svete in dragocene, saj so simbolizirali zmago in visok status. Grki so ga imeli za močno zdravilo, sposobno zaščite pred kugo in različnimi boleznimi. Tudi danes vemo, da ima lovorjev list in njegovo eterično olje številne zdravilne lastnosti, ki jih lahko uporabimo za zdravljenje različnih zdravstvenih težav.

Zdravstvene koristi eteričnega olja lovorovih listov:

 • Zagotavlja lajšanje dihanja

Eterično olje lovorovega lista je znano kot ekspektorans, saj očisti odvečno sluz iz dihalnih poti, sprosti zamašenost nosnih poti in tako olajša dihanje. Eterično olje lovorjevega lista je torej odlično za tiste, ki trpijo zaradi nakopičenosti sluzi v dihalnih poteh, kar ima za posledico kašelj, prehladna obolenja in bronhitis.

Kako ga uporabiti: 2-3 kapljice eteričnega olja lovorja damo v difuzor ali uparjalnik. Lahko naredimo tudi parno inhalacijo: nekaj kapljic olja kanemo v posodo z vročo vodo in vdihavamo hlape. Za še boljšo učinkovitost lahko eteričnemu olju lovorja dodamo še nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa.

Uravnava menstrualni tok

Izvlečke lovorovih listov so uporabljali za spodbujanje menstrualnih tokov, zaradi česar je to eterično olje dobro naravno zdravilo za neredne in nepravilne menstrualne cikluse. Pomaga pri spodbujanju in uravnavanju menstrualnih ciklov ter tako zagotavlja rednost in pravilnost menstrualnih tokov.

Pomaga tudi pri lajšanju menstrualnih krčev, saj ima antispazmodične lastnosti: sprošča mišice maternice in lajša pogoste s tem povezane težave, kot sta slabost in utrujenost.

Kako uporabljati: za lajšanje krčev in spodbujanje menstruacije eterično olje lovorja razredčimo z nosilnim oljem (na primer olje grozdnih pečk, jojobe ali šipka) v razmerju 1:1 in nežno vmasiramo na predel trebuha

 • Lajšanje bolečin

Lovorjevo olje je znano tudi po svojih analgetičnih lastnostih. Uporabljamo ga za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih, povezanih z artritisom, revmatizmom, protinom in haluksom valgusom. Priporočamo ga tudi proti bolečinam v mišicah po intenzivni vadbi. Po nanosu olja presenetljivo hitro občutimo olajšanje! Pomaga ublažiti tudi bolečine ob glavobolih ali migrenah: vtremo si ga na predele senc in/ali po čelu. To je povsem naraven analgetik za lajšanje bolečin brez za splošno zdravje škodljivih stranskih učinkov.

Kako ga uporabiti: Eterično olje razredčimo z nosilnim oljem in nežno vmasiramo na prizadeta področja. Nekaj kapljic olja lahko dodamo tudi v topel obkladek in lahno pritisnemo na prizadeta mesta.

 • Pomaga pri celjenju ran

Eterično olje lovorja deluje antibakterijsko, zato je lahko zelo koristen pripomoček v kompletu prve pomoči za čiščenje ran, ureznin, modric ali odrgnin, saj s tem preprečimo nastanek zapletov pri celjenju zaradi morebitnih okužb (zastrupitev ran, pojav tetanusa) in pospešuje proces celjenja.

Kako ga uporabiti: Razredčeno lovorjevo olje nanesemo okoli prizadetega mesta z vatirano palčko in pri tem pazimo, da ga ne vnašamo neposredno v odprte rane.

 • Podpira zdravje prebave

Eterično olje lovorja je koristno za prebavni sistem: pospešuje prebavne procese in kot nekakšen aperitiv pomaga pri apetitu, kadar ga izgubimo zaradi prekomernega stresa. Pospešuje izločanje odvečnih plinov iz želodca in črevesja, obenem pa zavira njihov ponovni nastanek. Brez občutka napihnjenosti in bolečin ob napenjanju je tudi naše splošno počutje boljše.

Kako ga uporabljati: Za izboljšanje prebave in splošno boljše počutje si razredčeno eterično olje lovorjevega lista nežno vmasiramo na predel trebuha.

 • Učinkovit repelent proti insektom

Vonj tega eteričnega olja odganja mrčes in insekte. Na ta način odvrnemo nadležna bitja pred vdorom v našo neposredno bližino. S tem si zagotovimo čistejše in našemu zdravju prijetnejše okolje, saj se z uporabo eteričnega olja lahko izognemo uporabi sintetičnih pesticidov in repelentov, ki niso brez učinkov na naše zdravje.

Kako ga uporabiti: nekaj kapljic lovorjevega olja dodamo v svoj difuzor ali uparjalnik ali pa ga v steklenički z razpršilom vmešammo v vodo in to razpršimo po vseh površinah in razpokah, da preprečimo naselitev žuželk.

 • Za spodbujanje rasti las

Lovorjevo olje naj bi bilo tudi dober tonik za lase, saj pospešuje rast las in preprečuje njihovo prekomerno izpadanje. Kot adstringent pomaga okrepiti oprijem lasnih mešičkov in lasnih korenin ter tako prepreči izpadanje las. Pomaga tudi pri vlaženju lasišča, s čimer preprečuje pojav prhljaja in luščenje lasišča.

Kako ga uporabiti: Eterično olje razredčimo z nosilnim oljem v razmerju 1:1 in nanesemo na lasišče in lase. Po nekaj minutah speremo.

Latinsko ime: Laurus nobilis – Lovor EO
Država izvora: Črna gora
Vonj: Svež, oster, sladek, zeliščni, močno aromatičen.
Način pridobivanja: Pridelano s hidrodestilacijo iz listov rastline Laurus nobilis L., Lauraceae.
Količina: 10 ml

Posebna opozorila: Eterična olja so zelo koncentrirana in zato niso primerna za dojenčke in za nosečnice. Vedno jih odmerjamo zmerno in poskrbimo, da čisto eterično olje (koncentrat) ne pride v stik z očmi, sluznico ali odprtim ognjem. Hranimo jih zaščitene pred svetlobo, mrazom in izven dosega otrok.

Eterično olje Lovorja olja v naši ponudbi je primerno za uporabo v aromaterapiji, v kulinariki ali v kozmetiki.