Zlato

Zlato je ena najbolj zaželenih in uporabnih kovin na svetu. Ne samo, da je lahko lepo oblikovana in izklesana, žlahtna rumena kovina.

poročna prstanaVerjetno nobena druga kovina v zgodovini ni bila bolj cenjena, saj je skoraj vsaka uveljavljena kultura uporabljala zlato za simbol moči, lepote, čistosti in dosežkov.

Danes zlato še vedno zavzema pomembno mesto v naši kulturi in družbi – uporabljamo ga za izdelavo naših najbolj cenjenih predmetov: poročnih prstanov, olimpijskih medalj, denarja, nakita, oskarjev, grammyjev, umetnin, uporabimo ga še v kulinariki, medicini in v kozmetiki.

Zgodovina zlata za izdelavo nakita

Nakit je eden najstarejših znanih artefaktov iz zgodovine, pri čemer je prvi odkrit nakit star 100.000 let. Sodobni nakit in metode izdelave nakita so produkt tisočletja oziroma kulturne izmenjave in tehnološkega razvoja.

Prvi znani primeri nakita izvirajo iz Afrike v obliki nakita iz školjk, na primer uporaba lupin polžev in nojevih jajčnih lupin, ki segajo pred skoraj 75.000 leti. Kasneje so zgodnji nakit izdelovali iz kosti, zob, kamnov in podobnih materialov. Čeprav obstajajo dokazi o nakitu, je bilo izdelovanje nakita resnično uveljavljeno šele med 3.000–5.000 pred našim štetjem v starem Egiptu. Zlato so uporabljali pri obdelavi kovin že 3000 let pred našim štetjem v Egiptu.nakit egipt

Stari Egipt, znan po ekstravagantnem življenju faraona, je znan po bogatem dizajnu, umetniških delih in razkošju. Uporaba zapestnic, ogrlic, ovratnic in drugega v zlati barvi je usklajena z ekstravaganco tistega časa. Takrat so zlato kopali iz nubijske puščave in je bilo zaradi svoje temprane narave kovina, ki je bila enostavna za obdelavo. Egipčani so delali tudi z lapis lazuli, steklom in drugimi poldragi kamni.

Stari Grki so uporabljali tudi zlato v nakitu, vendar so vključevali več dragih kamnov. Do leta 300 pred našim štetjem so stari Grki pri oblikovanju nakita uporabljali smaragde, bisere in drugo.

Sčasoma bi dizajn rimskega nakita prevladoval v regiji zaradi velikosti in obsega starega rimskega cesarstva. Rimljani so broško popularno predstavili kot funkcionalen dodatek. Uporabili so tudi šrilanške safirje, smaragde in jantar. Prstani so bili tudi običajen delovni pripomoček moških in žensk v starem Rimu. Moški bi ob podpisovanju uradnih dokumentov nosili prstan z gravuro, ki bi ga uporabljali za voščeni pečat.

Po padcu rimskega cesarstva je Evropa nadaljevala z razvojem izdelave nakita. V srednjem veku so bili amuleti, pritrdilni elementi za oblačila in prstani za pečate priljubljeni dodatki za nakit. V času renesanse je povečanje trgovine privedlo do širjenja metod izdelave nakita in materialov, ki so privedli do pomena dragih kamnov in nastavitev dragih kamnov.

V 19. stoletju se je pri izdelavi nakita vrnila ekstravaganca, tokrat z uporabo dragih kamnov in ujemajočih se apartmajev. V tem času se je počasi začel pojavljati bižuterija. Bogati so iskali zapletene in podrobne modele nakita, da bi izstopali iz novega srednjega razreda, zato se je povečalo tudi število naročenih unikatnih kosov.

Leta 1837 je Charles Lewis Tiffany ustanovil Tiffany & Co., s čimer je ZDA postavila v ospredje izdelave nakita. Medtem je Pierre Cartier leta 1847 ustanovil Cartier SA v Franciji in leta 1884 Bulgari v Italiji. Ti trije draguljarji ostajajo danes najboljši in najbolj opazni draguljarji na svetu.

Nakit pomaga izboljšati svojo lepoto. Simbolizira tudi bogastvo, moč in status. Za nekatere je nakit oblika umetnosti za samo in ustvarjalno izražanje. Potem je nekaj ljudi, ki uporabljajo nakit kot del svoje tradicije in kulture. Čeprav se lahko razlikujejo po pomembnosti in ustreznosti, imajo vsi pomembno vlogo.

indijska kulturaPomen nakita v indijski kulturi

Za indijsko kulturo ima nakit simbolično vlogo. Nosijo etnične in duhovne pomene, zlasti med porokami. Kosi nakita, ki jih nosi nevesta, pomenijo, da bo postala del moževe razširjene družine. So del obreda očiščevanja, ko postane del razširjene družine svojega ženina.

Indijci dajejo pomen niansam poročnega nakita. Težji kot so odtenki teh nakitov, večjo vlogo imajo v zapuščini družine in samem nakitu. Preden podarijo nakit nevesti, družina pogosto poskrbi, da je težka z bolj izrazitimi vzorci.

Poleg poročnega nakita, ki ga nosi nevesta, obstaja tudi verski nakit. Ti so v hinduizmu pogosto povezani z bogovi in boginjami. Nošenje tega nakita pomeni, da prosite za zaščito pred temi božanskimi bitji. To je tudi način, kako prositi za blagoslov.

Različni materiali za nakit in njihov pomen

Kot je navedeno zgoraj, ima nakit zelo globok pomen tako v tradiciji kot v verskih prepričanjih. In ti nakit so narejeni iz dragih kamnov in kovin ali kombinacije teh dveh.

Zlato je najbolj priljubljena kovina, ki se uporablja pri izdelavi nakita. Je trpežna in kljub vsakodnevni uporabi ne pokvari. Za mnoge hindujce zlato velja za dragoceno. Hindujci verjamejo, da ima zlato moč, da očisti vse, česar se dotakne. Velja tudi za znak moči in bogastva. Poleg tega simbolizira tudi dobro zdravje, blaginjo in ženskost.

Zgodovina uporabe zlata v medicini

Od odkritja so ljudje mislili, da ima zlato nesmrtno naravo zaradi njegove odpornosti proti koroziji in oksidaciji. Zato je bilo zlato prvič uporabljeno za iskanje dolgoživosti v mnogih starodavnih kulturah v Indiji, Egiptu in na Kitajskem. Prvi dokazi o zlatu za zdravljenje bolezni segajo v leto 2500 pred našim štetjem na Kitajskem. Nato so starodavni kitajski zdravniki in kirurgi široko uporabljali zlato, zlasti v primeru vročine, ošpic ali okužb na splošno. V zahodnem svetu so zlato pobožali tudi zaradi povezave, ki bi jo lahko imelo s toplo življenjsko svetlobo sonca.

Prava uporaba zlata v medicini v zahodnem svetu (poleg uporabe nakita kot sredstva za čarobne uroke in uroke) se je začela okoli leta 1300 našega štetja z odkritjem aqua regia, mešanice klorovodikove in dušikove kisline za topljenje zlata. Nato so bili naslednjih 400 let alkimisti prepričani o razmerju med soncem, zlatom in človeškim srcem, ki je fiziološki ekvivalent sonca na zemlji. Do sredine 17. stoletja je angleški alkimist Nicholas Culpepper dajal zlato srčnico za vsako bolezen, ki jo povzroči zmanjšanje vitalnih funkcij, vključno z melanholijo, omedlevico, vročino in slabostjo. Nasprotniki tega zlatih zdravil ljudem takrat pravijo, da “zlato, kakorkoli pripravljeno, ni toliko prisrčno, kot je bilo v njihovih žepih”. Glede priprav in indikacij bi lahko bilo res in vera v božje zlato se je v 18. stoletju drastično zmanjšala.

Užitne žlahtne kovine – kratka zgodovinazlata-torta

Uporaba užitnih plemenitih kovin sega v čas egiptovskih faraonov. Verjeli so, da je zlato eden od načinov za pridobitev milosti bogov, zato so ga porabili v obliki eliksirja, da bi to poskušali doseči. Verjeli so tudi, da ima zlato močne obnovitvene lastnosti za zdravljenje telesa in spodbuja mladosten videz.

Evropejci so ga uporabljali že v 15. stoletju v medicinske namene. V 16. stoletju so ga uporabljali kot okras hrane na izvrstnih banketih kot znak bogastva.

Vzhodne civilizacije so v svojih živilih uporabljale tudi užitne plemenite kovine kot okras in zaradi njihovih domnevnih zdravilnih lastnosti.

Danes kuharji po vsem svetu uporabljajo užitne žlahtne kovine v različnih kuhinjah, od vrhunskih jedi pa vse do hitre hrane, kot so hamburgerji ali hrenovke. Uporablja se tako, da zaslepi in razveseli stranko, pri čemer igra na enega najpomembnejših čutov, ko gre za uživanje v hrani – vid.

Je varno jesti zlato?

Čisto zlato je varno za uživanje (razen če nekdo trpi za alergijo na zlato, kar je precej redko). Pravzaprav zobozdravniki danes še naprej uporabljajo zlato v plombah zaradi njihove obstojnosti.

zlato-v-kozmetiki blog KOZMETIČNO ZLATO je najbolj ekskluziven izdelek za nego kože. Je tako enostaven za uporabo in je odličen tako za obraz in telo, kot tudi za kreativno ličenje, ki ima pravi slog.

Zlato se v najboljših zdraviliščih in kozmetičnih salonih na svetu uporablja za povečanje učinkovitosti lepotnih tretmajev in za razvajanje najbolj zahtevnih strank z nepozabno izkušnjo.

Kozmetični zlati lističi se spremenijo tudi v prah, bleščice in zlate cvetne liste, da polepšajo in dodajo sijaj kremam, temeljnim premazom, izdelkom za lase in nohte.

Kozmetično zlato ni novost. Danes ga tako ljubijo filmske zvezde, vplivneži in kreativni direktorji najpomembnejših modnih znamk. Njegova uporaba za lepotne tretmaje je bila dokumentirana že tisočletja v Egiptu, na Kitajskem in v starem Rimu.

Katere vrste zlata, ki se uporablja pri negi kože?

Obstajata dve glavni vrsti zlata, ki se običajno uporabljata pri negi kože. Eno je koloidno zlato, ki je v bistvu majhni delci zlata, ki so suspendirani v tekoči formuli. Včasih ga imenujejo tudi “nano zlato”, kar je samo koloidno zlato, razbito na zelo majhne delce z nanotehnologijo.

Potem je tu 24K zlato. 24K zlato je najčistejša vrsta zlata, ki je na voljo. Za razliko od 10K, 14K in 18K zlata, ki so vsi narejeni iz zlitine zlata in drugih kovin, je 24K zlato izdelano iz 100% čistega zlata.

Še ni veliko študij o dermatološki uporabi zlata, vendar študije, ki so bile izvedene, podpirajo številne trditve o koristih zlata na vaši koži.

Več o njih tukaj:

Kakšne so prednosti zlata pri negi kože?zlato blog nega kože kozmetika

Poveča sijaj

Zlato ima svetilne lastnosti, zaradi katerih je koža videti sijoča. Študije pravijo, da je to zato, ker zlati delci lahko odbijajo svetlobo in zato naredijo kožo bolj sijočo.

Lahko pomaga preprečiti izgubo kolagena in elastina

Ko se staramo, se proizvodnja kolagena in elastina upočasni. Za nekatere je to lahko zaskrbljujoče, saj lahko vodi do bolj vidnih znakov staranja, kot so fine linije in gube. Izdelke za nego kože, sestavljene z zlatom, je znano, da pomagajo pri boju proti vidnim znakom izgube kolagena in elastina na površini kože.

Ščiti kožo pred prostimi radikali

Izkazalo se je, da imajo delci zlata antioksidativne lastnosti in zato lahko pomagajo zaščititi površino kože pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Ne pozabite, da so prosti radikali zelo nestabilne molekule, ki jih lahko tvorijo okoljski agresorji, kot so UV žarki, dim in onesnaževanje, ter vodijo do prezgodnjih znakov staranja.

Zlato pomlajuje!

Zlato, ki je biološko kompatibilen material, se vgradi v kožo v obliki antioksidantnih nanodelcev, ki so zelo aktivni, da upočasnijo staranje celic. Njegova učinkovitost je toliko bolj povečana, če se zlato kombinira s sestavinami proti staranju, kot sta hialuronska kislina ali kolagen, za prestrukturiranje, napetost in intenzivno hidratacijo obraza.

Čvrstejša koža

Stres, onesnaženost, starost in zunanje agresivnosti spodbujajo povešanje kože. Nega na osnovi zlata se je izkazala za učinkovito pri krepitvi odpornosti kože in ohranjanju njene prožnosti. Zlato je tudi bogato z elementi v sledovih, ki so bistveni za krepitev zaščito kože pred učinki oksidacije.

Naši nasveti

Za večjo učinkovitost si vzemite čas za čiščenje obraza, odmašitev por in odstranitev ostanki ličil od prejšnjega dne (Aloe vera tonik za obraz). V najboljšem primeru sperite obraz z mlačno vodo, da bo vaša koža bolj dovzetna, kar bo pripomoglo k boljšemu prodiranju izdelka (Zlata krema E+).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja