Vrste Aloe vere

aloe vera vrsteAloe vera ni samo ena – poznanih je več vrst aloe

V veliki zmoti je kdor misli, da obstaja samo ena vrsta te čarobne rastline. Aloe vere obstaja več vrst, različne so si v velikosti, obliki, videzu in seveda po svoji strukturni sestavi.

Preberite več o najbolj znanih vrstah

Preden uvrstimo aloe vero v svojo rutino uporabe, je za polnejši izkoristek njenih učinkovin dobro vedeti kaj več o njenih sortnih različicah in namenih uporabe.

Najpogostejše sorte

Če bi želeli našteti vse vrste aloe vere, bi ustvarili kar dolg seznam. Naj jih omenimo le nekaj, ki jih je najlažje najti.

To so:

Aloe Arborescens, Aloe Variegata, Aloe Aristata, Aloe Striata, Aloe Barbadensis, Aloe Saponaria, Aloe Brevifolia, Aloe Marlothii, Aloe Ciliaris, Aloe Juvenna, Aloe Ferox in Aloe Haworthioides.

Katero »pravo alojo« izbrati?

Od naštetih vrst so nekatere koristnejše od drugih, saj se razlikujejo po svojih lastnostih, s katerimi vplivajo na naše telo.

Največ priporočil se nanaša na Aloe Barbadensis Miller, saj ima ta sorta največ koristnih sestavin in lastnosti. Res pa je tudi, da je bila večina raziskav, ki so bile izvedene o prednostih uživanja aloe vere, opravljenih prav s to vrsto.

Nekatere izmed najbolj izjemnih zdravilnih lastnosti te sorete aloje so: deluje protivnetno, ima blagodejen učinek na razjede v prebavilih, ugodno vpliva na holesterol, pomirja, regenerira in vlaži kožo. Gojenje te sorte je enostavno: rabi sonce za svojo rast in dokaj skromno hidracijo.

uživanje aloe vereKako lahko uživamo aloe vero?

Najpreprostejši in najučinkovitejši način je, da postrgamo gel iz lista sveže rastline. Okus gela ni najbolj privlačen, saj je kar precej grenek.

Za lažje uživanje ga lahko vmešamo v kak sok. Naprodaj so tudi že pripravljeni napitki s sokom aloje.

 

Blog je napisala: Teresa Marrero Ruben

Prevedla: Mateja Ribič