Polžja slina

Kratka zgodovina

Uporaba polžje sline v lepotne namene sega že v staro Grčijo, kjer je znani zdravnik Hipokrat predpisoval zdrobljene polže in kislo mleko za zdravljenje vnetji.

Izdelava in uporaba krem iz polžje sline pa se je začela pred kratkim. Čilski kmetje, ki gojijo polže v prehrambene namene za francoski trg so opazili, da je njihova koža ob rednem stiku s polži postala občutno bolj gladka.

Polžja slina blogKaj je polžja slina?

Imate pred očmi tisto srebrno, sluzasto sled (znano tudi kot glikokonjugati Helix Aspersa Müller), ki jo polž pusti za seboj na površinah, ko se plazi? Verjetno nikoli ne pogledate sledi bleščeče polžje sline na pločniku in vas že sama misel na polžjo slino na koži najbrž odbija. Toda, ko boste izvedeli nekaj več o fascinantni vsebnosti in učinkovitosti, se bo vaš odnos do te na prvi vtis neprijetne snovi zagotovo zelo spremenil.

Zaradi mehkih in poroznih teles se polži lahko hitro izsušijo in v izogib temu proizvajajo sluz, da ohranijo svoje telo hidrirano in zdravo.

Polži izločajo dve vrsti sluzi: debelejša, bolj elastična sluz jim pomaga za oprijemanje površin pri plazenju po stenah ali po rastlinah. Drugo sluz pa polž izloča iz telesa za svojo zaščito in se, ko je v stiski, to izločanje poveča. Prav to slednjo sluz se najpogosteje uporablja v kozmetiki.

Kako pridobivajo polžjo slino?

Zaradi dejstva, da polži izločajo slino za svojo zaščito in, ko so v stresu, se vrine misel, da se polže iztrga iz njihovih naravnih habitatov oziroma se jih kako drugače »prisili« k izločanju sline. Ali, da se polžja slina na veliko umetno ustvarja v petrijevki (to je okrogla, nizka, steklena ali plastična laboratorijska posoda s pokrovom, ki se navadno uporablja za gojenje bakterij) za zadostitev velikega povpraševanja po polžji slini.

Nič od tega.

Polžja sluz se pridobiva predvsem iz navadnega vrtnega polža Helix aspersa. Sprva so polže za pridobivanje dragocenega izločka potapljali v slano ali okisano vodo. Danes vzpodbujajo polže k izločanju sluzi s tehnikami »brez krutosti«. Mednarodno združenje italijanske helicikulture je patentiralo stroj, imenovan MullerOne (imenujejo ga tudi SPA za polže): živali so vstavljene v nežno parno kopel, ki uničuje bakterije in obenem vzpodbuja izločanje sline.

Polžja slina bog kozmetikaKoristnost polžje sline v zdravstvu in kozmetiki

Polžja slina vsebuje nekatere zdravilne vrednosti, zato se uporablja tako v zdravilih kot tudi v nekaterih kozmetičnih izdelkih. Glavna sestavina polžje sline je hondroiton sulfat, poznan po svoji sposobnosti, da pomaga pri zdravljenju artritisa, bolezni jeter, nefritisa in utrujenosti. Poleg tega vsebuje aktivne sestavine, koristne za kožo: alantoin, kolagen, glikolna kislina, elastin, vitamin A in vitamin C, naravni antibiotični peptidi.

Polžja sluz ima tako številne koristne lastnosti za kožo:

  • Spodbuja obnovo in celjenje kože, hkrati pa ščiti kožo. Krema za po britju in Krema za okoli oči.

  • Ima lastnosti proti staranju in spodbuja prožnost, vlaženje in sijaj kože. Krema s polžjo slino

  • Zaradi vsebnosti na naraven način pomaga učinkovito preprečevati, lajšati in odpravljati različne vrste kožnih težav in bolezni, kot so: brazgotine po aknah, strije, luskavica, ekcem, gube, temne lise, ogrci, itd. Krema za roke in telo s polžjo slino v tubi

  • Kožo ohranja hidrirano

  • Študije so pokazale, da polžja slina pomaga celo pri atopičnem dermatitisu

Hialuronska kislina je vlažilec, kar pomeni, da zajame vlago in jo zadrži, tako da jo koža lahko absorbira. Hialuronska kislina, ki jo najdemo v polžjih stezah, podpira naravno pregrado vaše kože in pomaga ohranjati vaš obraz hidriran. Milo iz polžje sline.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja