Olje čajevca

olje čajevcaZGODOVINA OLJA ČAJEVCA

Čajevec ali Melaleuca alternifolia je drevo iz družine evkaliptusov in nima nič skupnega s čajnim grmom, iz katerega pridobivamo zeleni ali črni čaj.

O poimenovanju tega drevesa je znana anekdota iz 18.stoletja. Zgodba pravi, da je morjeplovec in raziskovalec James Cook v zalivu Botany Bay v Avstraliji naletel na Aborigine, ki so si pripravljali aromatično in začinjeno mešanico, pridobljeno iz lepljivih listov z drevesa Melaleuca, podobnih kafori, z vonjem po muškatnem oreščku.

Kapitan Cook je posnemal staroselce in svojim mornarjem pripravil enak napitek iz listov drevesa »Tea Tree« z namenom, da bi s tem preprečili pojav skorbuta.

Vendar tega početja nikakor ne gre posnemati, saj napitek iz eteričnega olja listov čajevca ni namenjeno za notranjo uporabo in ima lahko strupene učinke že v manjših količinah. V listih čajevca, ki so se v preteklosti uporabljali za pripravo čaja, je zanemarljiva količina naravnih eteričnih olj, medtem ko je eterično olje čajevca koncentrirano in lahko povzroči zastrupitev.

Avstralski staroselci Aborigini so poznali zdravilne lastnosti listov čajevca. Liste so namakali v poparke ali jih mečkali ter vdihovali pomirjujoč vonj njihovih eteričnih olj, s čimer so si lajšali dihanje. Predvsem pa so liste čajevca uporabljali za blažitev ob pikih insektov in za rane: liste so polagali na rane in jih držali na mestu z obkladki iz blata. Ti obkladki so zaradi antiseptičnih lastnosti rastline preprečevali nastanek okužb.

Med drugo svetovno vojno je vsak komplet prve pomoči avstralskega vojaka vključeval olje čajevca. Najbrž je prav to dejstvo pripomoglo k širšemu zanimanju o zdravilnih učinkih listov čajevca oz eteričnega olja, pridobljenega iz njih.

Naravni izdelki so v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja postajali vse bolj popularni in ljudje so z vse večjim zanimanjem začeli spremljati tudi izsledke o dobrodejnosti listov čajnega drevesa. Vendar pa so se začeli prvi komercialni nasadi šele v poznih sedemdesetih in zgodnjih 80. letih prejšnjega stoletja. V zadnjih dveh desetletjih je bilo ustanovljenih veliko nasadov in danes je Avstralija največja proizvajalka čajevca, po zadnjih podatkih je ocenjena pridelava listov na približno 700 ton na leto. Melaleuca alternifolia gojijo tudi v Kaliforniji.

KAKO SE PRIDOBIVA OLJE ČAJEVCA?

Vsak list čajevca vsebuje drobne vrečke, ki izločajo olje, eterično olje čajevca pa se ekstrahira s parno destilacijo biomase, sestavljene iz listov in vejic čajevca. V destilacijski napravi se biomasa nasiči in kuha s paro v zaprtih komorah.

Preostala biomasa, iz katere se pridobi olje, se lahko reciklira nazaj na polje. Prodaja se tudi kot zastirka. Ta praksa omogoča ohranjanje okoljskega ravnovesja.

Čajno drevo je rastlina, ki izvira iz močvirnih območij vzhodne avstralske obale in jugovzhodnega Queenslanda. Njegov botanični izraz “alternifolia” pomeni “imeti liste, ki se izmenjujejo na vsaki strani stebla.” Cvetovi čajevca rastejo na visokih zimzelenih grmovnicah in se razvijejo v skupinah na glavi ali “konici”. Na konici je zbranih kar osemdeset posameznih cvetov in tvorijo obliko, ki spominja na bele čistilne ščetke z majhnimi ščetinami.

Olje čajevca, ki se uporablja lokalno za nanos in v kozmetične namene, lahko pozdravi težave s kožo, zaradi česar je odličen dodatek kozmetičnim izdelkom za osebno nego in toaletnim potrebščinam.

Uporaba olja (Olje čajevca):
  • Olje čajevca že dolgo uporabljajo kot tradicionalno medicino domači Avstralci, Aborigini. Listje dreves zdrobijo, olje pa ekstrahirajo in uporabijo za zdravljenje kašlja oz za izboljšanje dihanja. Zdrobljene liste nanesejo tudi neposredno na kožo za zdravljenje poškodb.

  • Olje čajevca ima antibakterijske lastnosti; torej je učinkovito zdravilo za rane. Izsledki so potrdili, da je olje koristno pri zdravljenju ran z bakterijskimi okužbami in ga priporočajo poleg običajnega zdravljenja.

  • Pomešano s kokosovim oljem pomaga preprečiti okužbe, ki jih povzročajo majhne ureznine in odrgnine. Deluje kot razkužilo.

  • Imelo naj bi koristne učinke pri zdravljenju luskavice, raznih vnetij in okužb ter pri krepitvi imunosti, vendar ni zaslediti znanstvenih raziskav, ki bi podprle te trditve.

  • Glivične okužbe na nohtih lahko zdravimo z oljem čajevca.

  • Olje čajevca je uporabno pri zdravljenju atletskega stopala, v medicini piomenovanega kot tinea pedis (glivična okužba stopala, ki je najpogostejša pri športnikih tekačih in plavalcih). Olje pomaga lajšati vnetje, luščenje, pekoč občutek in srbenje, povezano s stanjem okužbe.

  • V topli, sproščujoči kopeli lahko eterično olje čajevca lajša nelagodje pri dihanju in blaži dermalna vnetja.

  • Zdravi oz pripomore k odpravljanju temnih lis na koži.

Olje čajevca je bogato z zdravilnimi lastnostmi, pomaga pri hitrem celjenju in zmanjšuje ostanek brazgotin, ki povzročajo razbarvanje, temne lise in hiperpigmentacijo.

  • Ustna voda brez kemikalij

Olje čajevca je učinkovito v boju proti zobnim oblogam in nasploh pri težavah v ustni votlini, vključno s slabim zadahom, zobno gnilobo in vnetjem dlesni. V primerjavi z v trgovini kupljeno ustno vodico se vam bo ustna vodica, narejena iz olja čajevca, zagotovo zdela okusnejša. Naredimo si jo tako, da kapljico olja čajevca razredčimo v skodelici tople vode in s tem izpiramo usta.

  • Olje čajevca deluje protivnetno
  • Herpes simpleks

    Olje čajevca (Olje čajevca) naj bi pomagalo ustaviti ali celo uničiti virus herpes simpleksa. Olje je zelo močno, zato ga je potrebno redčiti z nosilnim oljem (Mandljevo olje in Kokosovo olje), da se izognemo draženju kože.olje čajevca na koži blog aloe vera

Koristi za kožo in lase:

  • Olje čajevca je izjemno koristno pri zmanjševanju aken. (Čistilo za obraz proti aknam, Krema za obraz proti aknam, Krema proti aknam)

  • Vneto, nadraženo in občutljivo kožo lahko zdravimo z nanosom olja na kožo v kombinaciji s kokosovim Kokosovo olje ali mandljevim oljem Mandljevo olje.

  • Olje čajevca je naravna ovira pred okužbami, zato pripomore k hitrejšemu celjenju manjših ureznin, ugrizov, odrgnin in opeklin (tudi, ko vas opeče kopriva).

  • Prhljaj lahko zmanjšate z uporabo olja čajevca in tako zmanjšate srbenje in mastnost lasišča. Dodate ga lahko šamponu Šampon za poškodovane lase

  • Zaradi antibakterijskih lastnosti je olje čajevca odličen naravni dezodorant, saj ob potenju preprečuje razvoj bakterij in z njimi povezan pojav neprijetnega vonja.

Čajevec za gospodinjstvo:

  • Olje čajevca zaradi svojih protiglivične lastnosti zmanjšujejo razrast gliv na sadju in zelenjavi.

  • Olje je zaradi protibakterijskega delovanja naravno razkužilo za roke.

  • Lahko ga uporabljamo tudi kot sredstvo proti insektom in drugim škodljivcem.

  • Za odpravo neprijetnega vonja perila, ki nastane zaradi kopičenja mikrobov v pralnih strojih, zmešamo tri kapljice olja čajevca z detergentom za pranje perila.

Toksičnost

Olje čajevca je ob zaužitju lahko strupeno, zato ga hranite izven dosega otrok! Če bomo uporabili olje čajevca kot dezodorant ali si pripravili naravno ustno vodico, ga razredčimo po navodilih v blogu, saj tako preprečimo morebitne neprijetne posledice.

Alergije

Nekateri ljudje so lahko alergični na olje čajevca in jim nadraži kožo. Za terapevtsko lajšanje kožnih vnetij ali aken zato ne pozabite nanesti majhne kapljice tega olja na kožo vsaj 24 ur pred pričetkom tretmaja z njim, da ugotovite, če imate nanj kakšno reakcijo.

Občutljiva koža

Olje čajevca lahko tudi na občutljivi koži povzroči reakcijo, če ni primerno razredčeno. Zmešamo ga z večjim deležem kokosovega, mandljevega ali olivnega olja in tako preprečimo izpuščaje ali druge reakcije.

psi olje čajevca za pseHišni ljubljenčki

Za lajšanje tegob pri hišnih ljubljenčkih (npr za celjenje ran, vnetij) moramo biti pri uporabi olja čajevca zelo previdni: ni ga priporočljivo dajati peroralno ali direkt nerazredčenega na kožo. Tako psi kot mačke lahko pri nepravilni uporabi razvijejo tresenje ali dodatne težave živčnega sistema. Živali nasploh težje prenašajo tudi z difuzorjem v zrak razpršena eterična olja.

Olje čajevca se lahko uporablja za umivanje psov

Vse lastnosti, zaradi katerih je olje čajevca odlično za umivanje človeške kože in las, je tudi odlično za umivanje vašega psa.

Olje je primerno za lajšanje ekcema, v boju proti bolham in pomoč pri zmanjševanju suhosti kože.

Redna uporaba olja čajevca za umivanje psa lahko pomaga zagotoviti zdravo in sijočo dlako vašega ljubljenca.

Vendar bodite previdni – visoke koncentracije olja čajevca so lahko za hišne ljubljenčke strupene. Toda brez skrbi: ob pravilni uporabi v razredčenih odmerkih je uporaba povsem varna.

V primeru pomislekov zaradi varnosti uporabe olja čajevca pri vaših domačih živalih je morda najbolje, da se temu izognete in posežete po sredstvih s podobnim ali enakim učinkom in brez strahu pred stranskimi učinki.