ZGODOVINA MANDLJEVEGA OLJA
Izvor besede »mandelj«
Domnevno je to poimenovanje skupek izrazov iz francoske besede “almande” in grške besede “amidala”. Najverjetneje ima enako etimologijo tudi izraz »amigdala« za del možganov, ki nadzoruje sposobnost sprejemanja odločitev, razvoj sposobnosti pomnjenja in obdelave čustev.
Mandelj, znan tudi kot “kralj oreščkov” in olje, pridobljeno iz njega, naj bi izboljševala vlogo tega dela možganov. Zaradi tega je nekdaj služil veljakom za krepitev njihovih umskih sposobnosti. Zgodovinski viri kažejo, da so se gojeni mandlji pojavili že ali morda tudi prej kot 4000 pr.n.št. Njihov izvor naj bi bil na Bližnjem vzhodu, razširjeni pa so bili ob obalah Sredozemlja vse do severne Afrike in južne Evrope. V začetku 19.ega stoletjah se je razširil tudi v srednjo in jugozahodno Azijo do reke Yamuna v Indiji ter v Kalifornijo.
Mandlji spadajo v isto družino koščičastega sadja kot slive, češnje, breskve, nektarine in marelice. Tradicionalno se uporablja v slaščicah, kot so bonboni, pekovski izdelki in druge sladice, v glavnih jedeh kot je curry, in v zdravilih za zdravljenje bolezni.
Mandlji so bili uporabljeni za izdelavo nadomestkov za mlečne izdelke brez laktoze, za veganske izdelke in za izdelavo moke brez glutena, ki zagotavlja, da so izdelki primerni tudi za tiste z različnimi prehranskimi omejitvami. Ena izmed najbolj priljubljenih uporab mandljev je bila njegovo olje, ki se še naprej uporablja tako za zdravstvene koristi kot za kozmetične namene.
Mandelj je omenjen že v Svetem pismu. Zaradi zgodnjega cvetenja predstavlja simbol budnosti in obljube.
V kraju Torrento v španski provinci Valencia je vsakega 1. februarja dogodek, znan kot La Entrada de la Flor, ki vključuje daritev cvetoče mandljeve veje Devici Mariji; veje drevesa, ki je s svojim zgodnjim cvetenjem prvi znanilec prihajajoče pomladi.
Mandlji so cenjeni tudi v ajurvedski medicini, kjer z mandljevim oljem učinkovito spodbujajo zdravje reproduktivnega sistema, mišic in kosti. Po njihovi razlagi so mandlji tonik za možgane, kri in kožo, in se pogosto uporabljajo za obravnavo ali izboljšanje kognitivnih funkcij, imunosti, mišične moči in moškosti.
PRIDELAVA MANDLJEV
Mandljeva drevesa izvirajo iz regije, ki se razteza od zahodnega Pakistana čez Sirijo, Izrael in Turčijo. So listopadna in zrastejo do višine 10 metrov. Ker so globoko zakoreninjena, uspevajo tudi na globljih peščenih ilovnatih tleh, ki so rodovitna in dobro odcedna. Ne prenesejo stoječe vode ali vodnih tal.
Za idealno rast imajo mandljeva drevesa raje topla, suha poletja in blage, mokre zime, značilne za sredozemsko podnebje s temperaturami med 15 in 30 °C. Kljub odpornosti na sušo je treba mandljem dodajati vodo. Zaradi zahtev po visoki vsebnosti dušika in fosforja bodo najbolje uspevali ob dodajanju organskih gnojil, bogatih z dušikom.
Mandelj ni pravi orešček; gre za koščico, ki vsebuje mesnat sadež s tanko kožico v svoji sredici s semensko ovojnico.
Mladi mandljevec ima sprva zelene vejice, ki ob izpostavitvi sončne svetlobe pridobijo vijolični odtenek. V drugem letu se vejice obarvajo v sivo. Barva mandljevih cvetov sega od bele do bledo rožnate barve in spomladi zacvetijo, še preden poženejo koničasti, jajčasto-suličasti, nazobčani listi s po 5 cvetnih listov, ki se razvijejo posamezno ali v parih. V tretjem letu starosti mandljevci obrodijo plodove. Polni potencial rodnosti se začne po 5 ali 6 letih.
Kot vsi listavci imajo tudi mandljeva drevesa obdobje mirovanja. V hladnih zimskih mesecih ne brstijo, saj bi mraz plodove poškodoval, obenem pa v času mirovanja ohranijo hranila za pridelek naslednjega leta. Seveda lahko močnejša zmrzal negativno vpliva na razvoj cvetnih brstov.
V času med pozno zimo in zgodnjo pomladjo se razvijejo cvetovi mandljev, ki so pripravljeni na opraševanje s pomočjo čebel. Spomladi oplojeni cvetovi počasi dozorijo v koščice, ki v lupini vsebujejo plod mandlja. Zunanja plast koščic postane žilava in usnjena po teksturi, podobna zelenim breskvam. Poleti se mandljeve lupine razcepijo, razkrijejo in s tem omogočijo notranjosti, da se posuši in pridobiva na teži med zorenjem. Običajno vsebujejo eno seme, včasih pa sta lahko tudi dve.
Od sredine poletja do jeseni se plodovi postopoma posušijo, strdijo in še bolj razcepijo. Na tej stopnji razvoja med sušenjem porjavijo. Povezava med steblom sadeža in drevesom začne slabiti in začne se sezona obiranja. Kmetje uporabljajo mehanske stresalnike za otresanje mandljev z dreves na tla, kjer jih pustijo še 8 do 10 dni. V tem času se jedrca v koščici posušijo. Po 10 dneh jih mehansko pometejo in poberejo.
KAKO PRIDOBIMO KAKOVOSTNO MANDLJEVO OLJE?
V procesu proizvodnje kakovostnega mandljevega olja igra ključno vlogo sušenje mandljev, da se zmanjša njihova vsebnost vlage. To prispeva k daljši obstojnosti končnega izdelka in zmanjšanju tveganja za razvoj glivic. Sušenje lahko poteka na soncu (nekje do 3 dni) ali z dovajanjem vročega zraka, lahko tudi v pečici.
Posušene mandlje v lupini prepeljejo v stiskalnice z valji, kjer se njihove lupine in morebitni ostanki z dreves odstranijo v postopku, imenovanem luščenje ali trenje. Lupine se ne zavržejo, saj se uporabljajo za steljo živini ali za krmo krav molznic.
Sledi postopek ekstrakcije mandljeve sredice. Olje, pridobljeno iz zrelih semen/jedrc mandljevih plodov s hladnim stiskanjem ohranja kakovost olja tako, da ni podvrženo toplotni obdelavi. Včasih postopek ekstrakcije zahteva predhodno mletje semen. Hladno stiskanje vključuje drobljenje mandljev med dvema vrtečima se kovinskima ploščama, s čimer se sprosti izločanje olja iz njih. Nastalo olje je temnejše barve, ki se nato rafinira. Hladno stiskano olje iz sladkih mandljev ima tudi višjo vsebnost koristnih sestavin, kot so mononenasičene maščobe in dragocene lastnosti kot je protimikrobno delovanje.
Mandljevo olje ima dve različici: olje grenkega mandlja in olje sladkega mandlja.
Grenki mandelj, sorta Bitter, poznan kot Prunus dulcis var. amara, ima rožnate cvetove. Ti mandlji so širše in krajše oblike, in vsebujejo spojino, imenovano amigdalin. Ko divje grenke mandlje zdrobimo ali predelamo, se amigdalin spremeni v strupeno tekočino, splošno znano kot cianid. Plodovi teh divjih mandljev vsebujejo različne količine amigdalina, zato imajo lahko ti grenki mandlji ob zaužitju neprijetne posledice, tudi smrt. Iz plodov grenkega mandlja se pridobiva eterično olje, ki imajo prav tako zdravilne lastnosti in koristi in je povsem varno za zunanjo uporabo.
Pri gojenih mandljih je najbrž genska mutacija povzročila odsotnost amigdalina, zaradi česar ti mandlji za razliko od divjih niso strupeni. Sladki mandelj, poznan pod imenom Prunus amygdalus var. Dulcis, ima bele cvetove. Njegovo olje se najpogosteje uporablja v kozmetične namene za nego in izboljšanje videza kože in las, njune teksture in zdravja, ter v zdravstvene namene.
PREDNOSTI MANDLJEVEGA OLJA SLADKEGA MANDLJA
Glavne kemične sestavine mandljevega olja so: oleinske kisline (Omega 9), linolne kisline (Omega 6), stearinska kislina in palmitinska kislina.
SLADKI MANDLJI V KULINARIKI
Mandlje uporabljamo tudi v prehrani. Uporabljamo jih za pripravo tako sladkih kot slanih jedi. Od sladke jedi omenimo torte, piškote, sestavni del čokolad, karamelizirani mandlji in še marsikaj bi se najbrž našlo. Od slanih jedi: uporabljamo jih pri pripravi pesta, omak za mesne jedi, za pripravo kruha, z zmletimi lahko nadomestimo krušne drobtine in panirano meso, ribe, dodamo jih lahko v solate in še marsikam.
ZAKAJ JE ZDRAVO JESTI MANDLJE?
Mandlji vsebujejo vitamine, minerale, beljakovine in vlaknine, zato lahko nudijo številne koristi za zdravje. Le peščica mandljev vsebuje osmino naših dnevnih potreb po beljakovinah.
Mandlji se jedo surovi ali opečeni, kot prigrizek ali jih dodamo sladkim ali slanim jedem. Na voljo so tudi v obliki moke, olja, masla ali mandljevega mleka.
Prednosti mandljev
Obstaja več možnih zdravstvenih koristi, ki jih znanstveniki povezujejo z mandlji:
Holesterol
Mandlji vsebujejo veliko maščob, vendar so to nenasičene maščobe. Ta vrsta maščobe ne poveča tveganja za lipoproteine nizke gostote (LDL) ali »slab« holesterol.
Bolezni srca
Mandlji skupaj z drugimi oreščki in semeni lahko pomagajo izboljšati raven lipidov ali maščob v krvi. To pripomore k zdravju srca.
Vitamin E
Mandlji vsebujejo relativno visoke ravni vitamina E. Vitamin E vsebuje antioksidante, kot je tokoferol. Vitamin E in drugi antioksidanti pomagajo preprečiti oksidativne poškodbe v telesu. Take poškodbe se lahko pojavijo, ko se v organizmu nabere preveč prostih radikalov.
Prosti radikali so posledica naravnih telesnih procesov in okoljskih obremenitev. Telo mnoge od njih odstrani, pri čemer lahko pomagajo tudi prehranski antioksidanti. Visoke ravni prostih radikalov lahko povzročijo oksidativni stres, kar povzroči poškodbe celic. To ima za posledico različne bolezni, različne zdravstvene težave.
Znanstveniki so s poizkusi povezali višji vnos vitamina E z manjšim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen.
Krvni sladkor
Obstaja nekaj dokazov, da lahko mandlji pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi. Veliko ljudi ima nizko raven magnezija v krvi in najpogosteje je to pomanjkanje zaznati prav pri tistih, ki imajo težave z uravnavanjem ravni sladkorja v krvi. Znanstveniki menijo, da obstaja povezava med pomanjkanjem magnezija in sladkorno boleznijo tipa 2.
Mandlji pomagajo pri obvladovanju teže
Mandlji imajo malo ogljikovih hidratov, vendar veliko beljakovin, zdravih maščob in vlaknin. Že samo nekaj mandljev daje občutek sitosti in tako pomaga ljudem pri izgubi teže, saj se zaradi občutka sitosti ne posega po dodatnih manj zdravih prigrizkih.
Mandlji krepijo zdravje kosti
Mandlji vsebujejo kalcij, magnezij, mangan, baker, vitamin K, beljakovine in cink, ki prispevajo k zdravju kosti.
Mandlji so dobri za vaše oči
Kot je korenje zelo dobro za zdravje oči, tudi mandlji zaradi visoke vsebnosti vitamina E ščitijo oči in preprečujejo nastajanje sprememb na očesnih lečah.
- Preprečujejo raka
Mandlji vsebujejo določene količine vlaknin, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa. Uživanje mandljev pomaga, da se hrana lažje premika po prebavnem sistemu. Zaradi teh vlaknin se zmanjšuje tveganje za razvoj raka v debelem črevesju. Vsebujejo tudi veliko vitamina E in flavonoidov, ki prav tako pomagajo pri preprečevanju nastanka rakavih celic.
UPORABA MANDLJEVEGA OLJA
Uporaba olja sladkega mandlja je bogata. Uporaben je v medicini, kulinariki in predvsem v kozmetiki. Njegove številne oblike vključujejo olja, gele, losjone, kreme, mila, šampone, izdelavo sveč.
Pred nanosom na željeni predel kože lahko mandljevo olje segrejemo na telesno temperaturo za hitrejšo in boljšo absorpcijo.
Naravna vsebnost vitamina E v olju deluje kot močan antioksidant, ki prispeva h gladki koži, njenemu zdravemu videzu in koži brez madežev.
Za zmanjšanje videza neželene zagorelosti lahko nekaj kapljic mandljevega olja zmešamo z nekaj kapljicami limoninega soka in eno žličko medu in to zmes s konicami prstov nežno vtremo v kožo. Pustimo na koži 1 uro, nakar lahko speremo z vodo.
Za odstranjevanje ličil namočimo vato v mandljevo olje in nanesemo na obraz ter pustimo delovati 2 minuti. Nežno ga obrišemo s svežo vato.
Mandljevo olje, ki ga nanesemo po celem obrazu, spodbuja regeneracijo novih kožnih celic, s čimer se zdi, da je koža pomlajena, saj upočasnjuje proces staranja.
Olje pri masaži pospešuje cirkulacijo, krepi kosti in pomirja boleče mišice. Hipoalergen in blag je varen za uporabo na otroški koži in za občutljivejšo kožo nasploh, vendar lahko neposreden nanos na kožo povzroči, da olje pusti neželene ostanke, zato ga pogosto razredčijo z naravnimi kremami.
Olje sladkega mandlja uravnava oz. pospešuje prebavo, saj v neurejeni prebavi tiči vzrok za prnekatero obolenje, kot na primer ekcem in luskavica. Ob lokalnem nanosu to olje pomirja vnetje, srbenje in rdečico, povezane s tema dvema boleznima, kot tudi podobne simptome drugih primerljivih kožnih stanj. Olje sladkega mandlja gradi in obnavlja kolagensko plast kože, zaradi česar je koža videti čvrsta a mehka, kar prispeva k mladostnejšemu videzu.
Nanašanje mandljevega olja pri negi kože ali pri masaži lahko prepreči, da bi koža izgubila vlago, sprosti napete in utrujene mišice. Uporaba olja pri masaži pripomore k lajšanju bolečin v mišicah, sprošča njihovo napetost, utrujenost in vozle. Z vtiranjem, masiranjem olja vnašamo v kožo in mišice beljakovine, kar poveča energijo in obenem očistimo kožo toksinov in nečistoč.
Pri protibolečinski masaži za optimalni rezultat olje iz sladkih mandljev najprej segrejemo (dokler ni že skoraj prevroče na dotik), tako vročega nanesemo na prizadeto območje, pokrijemo z vročo, vlažno brisačo za pol ure, da izvleče toksine.
Olje sladkih mandljev je znano po tem, da izboljšuje kognitivne funkcije, spomin in razpoloženje.
Uporabljamo ga tudi za nego las: ob vsakem umivanju las ga dodamo 2 kapljici naravnemu šamponu, s čimer zmanjšamo izpadanje las in odpravimo težave lasišča, ki prispevajo k izpadanju las, kot je na primer prhljaj.
Lokalno uporabljeno mandljevo olje lahko pozdravi površinske opekline kože, pomiri suho in razpokano kožo, pa tudi kožo, prizadeto zaradi dermatoze, ekcema in luskavice. Ker je nekomedogen, antibakterijski in nemasten, se ta srednje lahek lubrikant hitro vpije, kar je idealno za uporabo pri negi obraza, masažah in na občutljivi ali aknasti koži. Olje je blago, naravno in spodbuja h gladki, mladostni koži brez madežev. Pospeši proizvodnjo kolagena, kožo ohranja hidrirano in prožno ter jo ščiti pred morebitnimi poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje. Njegova lahka tekstura mu omogoča, da zmehča kožo, hkrati pa prodre vanjo, očisti pore in prepreči nastanek ogrcev ter morebitni izbruh aken.
Mandljevo olje, ki ga nanesemo pred spanjem, lahko opazno zmanjša videz temnih podočnjakov in pomirja vnetje kože, nastalo npr zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu.
Z vtiranjem olja v nohte nohtom priskrbimo minerale, zaradi pomanjkanja katerih so lahko tanki in krhki, saj olje z bogato vsebnostjo potrebnih mineralov spodbuja k rasti močnejših, debelejših in gladkejših nohtov.
Mandljevo olje, ki se uporablja v medicinske namene, deluje kot sredstvo za pomirjanje in lajšanje kožnih izpuščajev, za katere so značilni vnetje, hrapavost, draženje, bolečina in pekoč občutek. Spodbuja cirkulacijo, lajša telesne bolečine, vključno z glavoboli in krčnimi žilami, pripomore k izboljšanju duševnega stanja.
Mandljevo olje res slovi po številnih terapevtskih lastnostih na več področjih.
KOZMETIKA: antioksidant, tonik, hranljiva, pomlajevalna, mehčalna, protivnetna svojstva.
ZDRAVILO: antioksidant, tonik, analgetik, afrodiziak, antispazmodik, hranilno, pomirjevalno, protivnetno.