Kaviar v kozmetiki

Stereotip, da je kaviar le za premožneže, obstaja že vrsto let, vendar se njegova uporaba vse bolj širi tudi v pripravo kozmetičnih izdelkov. Ob tem se poraja kar nekaj vprašanj: Kakšna je vloga kaviarja v izdelkih za nego kože? Je res tako drag? Kakšni so učinki?

Kratka zgodovina:kaviar črno bela slika

Kaviar je bil nekoč rezerviran za kraljeve družine. Ruski carji in plemenitaši so ga imeli redno na svojih krožnikih, saj so jesetri doma v Kaspijskem in Črnem morju. Od tod se je razširil v svet. Francozi so začeli uvažati kaviar iz Rusije, kar je sprožilo svetovno željo po zelo iskani in dragi delikatesi.

Kaviar danes sicer še vedno velja za prestiž, a je v zadnjih letih postal priljubljena sestavina tudi v izdelkih za nego kože. Zaradi svojih sestavin deluje na kožo hidratantno in zavira procese staranja kože.

Pred približno štirimi desetletji se je kozmetologija prvič srečala s kaviarjem kot eno od sestavin za izdelavo kozmetičnih izdelkov. V svojih raziskavah na to temo je kozmetologinja Erike Bauerpu dokazala ugoden učinek kaviarja na čvrstost kože.

Zaradi videza kaspijskih ribičev, ki so bili kljub izpostavljenosti soncu, vetru in mrazu brez gub, se ji je porodila ideja in radovednost za raziskavo tega fenomena. Rezultati raziskav so pokazali na blagodejni vpliv vitelina (vrste proteina) na kožo, katerega je veliko v kaviarju. Raziskava je temeljila na vsebosti vitelina v ikrah jesetrov, školjkah, ostrigah, algah in planktonu. Kombinacija vitelina z vitamini, lipidi, ostalimi beljakovinami, minerali in še nekaterimi elementi v sledovih, poskrbi za izjemne učinke na koži, saj so te sestavine bistvene in dragocene za ohranjanje zdrave strukture celic.

Sestava in lastnosti kaviarja

rdeč kaviar Kaviar je v bistvu zarodek novega življenja, ki lahko zagotovi visoko raven energije in hranil za človeške celice.

Sestavljen je iz 27 % koristnih beljakovin, ki pripomorejo k izboljšanju celičnega metabolizma in ki stimulirajo proizvodnjo kolagena iz skupine specializiranih kožnih celic, imenovanih fibroblasti. Kar zadeva preostalo sestavo, vsebuje nasičene in večkrat nenasičene maščobe (15 %) ter ogljikove hidrate (33 %). Ima tudi visoko vsebnost mineralov (predvsem kalija, natrija, kalcija, železa in fosforja), ki krepijo strukturo celične membrane in tako ščitijo notranjost celic pred tako imenovanim oksidativnim stresom (ki ga povzročajo prosti radikali), vsebuje pa tudi vitamine A, E, D in F.

Poleg tega nudi globinsko vlaženje celic, spodbuja regeneracijo kože, ima antioksidativne lastnosti, stimulira kožo in jo ščiti pred škodljivostmi UV žarkov.

Omeniti velja, da se komponente kaviarja absorbirajo brez alergijskih reakcij. Danes vsi večji proizvajalci kozmetičnih izdelkov tekmujejo med seboj pri iskanju najučinkovitejših načinov uporabe kaviarja v kozmetiki za nego kože.

Uporablja se predvsem kot bistvena sestavina v kremah proti staranju in za občutljivo področje okoli oči. Uporablja se tudi v lepotnih centrih v obliki specializiranih tretmajev obraza, vratu in dekolteja, kar je še posebej priporočljivo za zrelo, presuho, utrujeno in bledo kožo.

Kaviar v kremah zagotavlja hidratacijo, vitamine proti staranju, je kot hranilo kože in ji nudi zaščito.

Prednosti kaviarja v kozmetiki so precejšnjekrema s kaviarjem in aloe vero

Kaviar vsebuje koži enake vitalne snovi, kot so magnezij, kalcij, aminokisline, omega 3 maščobne kisline. S temi se krepi hidrolipidni film kože, ohranja elastičnost kože in spodbuja nastajanje kolagena. Poleg tega se poveča prožnost, čvrstost in antioksidativna obramba.

Naravni sladkorji v kaviarju zagotavljajo hidracijo in beljakovinsko prehrano. Nenasičeni lipidi imajo mazalni učinek na zelo suho in zelo zrelo kožo. Poleg tega nekateri elementi v sledovih znatno poživijo kožo.

V kaviarju so našli 47 vitaminov in mineralov. Zelo je bogat z vitamini A, D, B1, B2, B6 in mikroelementi Co, Cu, P, Si, Zn ter aminokislinami kot so glicin, lizin, histidin, arginin, asparagin… Te sestavine pospešujejo procese znotraj kožnih celic, hkrati pa upočasnjujejo proces staranja in vlažijo kožo.

Kaviar je prisoten tudi v naši dnevni kremi (Krema s kaviarjem),ki bo deloval kot eliksir mladosti za vašo kožo. Luksuzen izdelek, ki bo angel varuh vaše kože. Ker je krema naravno bogata z beljakovinami, esencialnimi maščobnimi kislinami, aminokislinami, vitamini, drugimi elementi v sledovih in antioksidanti, bo to resnično krepčilo za vašo kožo.

Kaviar je kot eliksir mladosti za zrelo kožo

Ta čudežna sestavina ima res vse potrebne lastnosti, da ohranja kožo mlado in sijočo. Vodilno sestavino prestižnih kozmetičnih znamk v času, ko se ženske borijo proti znakom staranja, dobite v naših tretmajih s kaviarjem.

Koktajl antioksidantov

Kaviar, ki je naravno bogat z regenerativnimi, obnovitvenimi sestavinami, je koktajl antioksidantov. S hranili bogatimi snovmi bo vaši koži omogočil naravno regeneracijo in revitalizacijo.

Regeneracija naših celic

Kaviar s svojimi bogatimi sestavinami bo matičnim celicam zrele kože omogočil, da si povrnejo svojo vitalnost iz mladosti. Celice postanejo številčnejše, s čimer poskrbijo za boljšo zaščito in delujejo pomlajevalno. S sintezo kolagena in fibroblasta (aktivnega dela celice) se zagotovi prožnost kože.

Zadržuje vlago

Kaviar koža zlahka absobrira, kar deluje pomirjujoče na vseh tipih kože. Sestavljen je od 50 do 70 odstotkov vode in zaradi podobne strukture kot človeške aminokisline, to vlago koža neposredno vpija. Aminokisline so nujne za sposobnost kože, da zadrži vlago in ostane hidrirana. Maščobne kisline (nekatere med njimi so esencialne) prestrukturirajo kožo na lipidnih ograjah povrhnjice, kar pomaga preprečiti transepidermalno izgubo vode in vzdrževati visoko raven vlažnosti kože. Z drugimi besedami, bogate omega-3 maščobe tvorijo zaščitno, sijočo plast na koži. Ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v kaviarju, zlasti glukoza, fruktoza, saharoza in glikogen, neposredno prav tako vlažijo kožo.

Poveča proizvodnjo kolagena

Kolagen je glavna sestavina beljakovinskega tkiva, ki je odgovoren za mladostno in vitalno kožo. Celična struktura kaviarja je zelo podobna tisti v človeški koži, kar povečuje moč kože pri proizvodnji visokokakovostnega kolagena.

Razgradnja kolagena pomeni staranje kože, ta dodatni kolagen pa upočasni staranje. Kaviar namreč pomaga pospešiti naravno proizvodnjo kolagena. Deluje postopno pri ustvarjanju čvrstejšega in mladostnejšega videza. Po navedbah nekaterih študij naj bi kaviar pospešil proizvodnjo kolagena tudi do 67 odstotkov!

Odpravlja škodo

Vlažilne lastnosti iz sestavin kaviarja ustvarjajo oviro za koži škodljive elemente iz okolja (onesnažen zrak, dehidracija zaradi vplivov podnebja). To zavira staranje in poškodbe kože. Kaviar izboljša delovanje celic in zmanjša vnetja kožnih celic. Visoka vsebnost omega 3 maščobnih kislin, dobrih esencialnih maščob z visoko vsebnostjo polinenasičenih maščobnih kislin, ustvarjajo bolj zdravo kožo.

Omega-3 maščobne kisline krepijo celično membrane kože, kar omogoča prehod hranil v celico in iz nje, ter povečuje sposobnost celic, da zadržijo vodo. Ta voda je tisto, kar ustvarja vlažno, hidrirano in mladostno kožo. Omega-3 zmanjšuje tudi vnetje, ki je eden glavnih dejavnikov staranja kože. Vnetja povzročajo množico negativnih kožnih stanj, kot so gube, akne, rdečina, …. Izdelki s kaviarjem izboljšajo gladkost kože, skrbijo za njeno hidratacijo in čvrstost, hkrati pa zmanjšajo drobne gubice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja