KAKO SHRANJUJEMO ETERIČNA OLJA

POMEN PRAVILNEGA SHRANJEVANJA ETERIČNIH OLJ

Rok uporabnosti, kakovost, koristne lastnosti in varna uporaba eteričnega olja so v veliki meri odvisni od načina shranjevanja. Ob hrambi v ustrezni posodi in pri ustrezni temperaturi, lahko eterično olje doseže rok uporabnosti vsaj eno leto. Na bolj liberalni strani lestvice roka uporabnosti lahko pravilno negovana eterična olja zdržijo celo deset ali več let, odvisno od vrste olja in pogojev skladiščenja.

ALI ETERIČNIM OLJEM POTEČE UPORABNOST?

Vsa eterična olja imajo omejen rok uporabe. Zastarana olja postanejo lahko nevarna za uporabo, zato je pomembno pravilno shranjevanje in ustrezno ravnanje z njimi. Kakovost olja začne postopoma upadati zaradi procesa oksidacije, ob čemur izgubi večji del svoje arome in hranilnih lastnosti.

Vendar se vsa eterična olja ne razgradijo z enako hitrostjo. Znano je, da eterična olja iz citrusov oksidirajo hitreje kot druga olja, saj izgubijo svoje vonjave in koristi že kakih šest mesecev po odprtju embalaže. Eterična olja z zemeljskimi ali lesnimi aromami, kot so OUD, pačuli* in sandalovina** običajno z zrelostjo še bolj razvijejo svoj vonj, zato traja veliko dlje, preden začnejo izgubljati svojo moč in aromo. Življenjska doba olj močno niha glede na kakovost rastlinskega izvora, posamezne letine (serije), metode ekstrakcije oz pogojev ob destilaciji, način skladiščenja in ravnanja z oljem na poti od proizvajalca do dobavitelja in nato kupca.

*Pačuli je grm z aromatičnimi velikimi zelenimi listi. Liste pačulija pred destilacijo fermentirajo, zato pravijo, da je olja pačulija kot vino, izboljšuje se z leti in daje boljšo aromo.

**Sandalovina je precej posebno drevo, uspeva izključno kot parazit, natančneje tako, da se prisesa na korenine več različnih rastlin in za rast porablja njihova hranila. Pri v naravi rastoči sandalovini traja približno 25 let, da se v njihovem deblu razvije dragocena srčika.difuzor eterična olja

KAKO PREPOZNAMO ZASTARANA OLJA OZIROMA NJIHOVO SLABŠO KAKOVOST?

Obstajajo štirje glavni načini, kako ugotoviti, ali se je eterično olje poslabšalo:

1) V nekaterih primerih postane aroma močnejša in skoraj neprijetna ali pa je povsem oslabila – odvisno od posameznih vrst olja.

2) Spremeni se barva: lahko postane temnejša, svetlejša ali brezbarvna, odvisno od zvrsti olja.

3) Tako olje izgubi bistrost: videti je motno, megleno.

4) Postane bolj gosto.

To so le splošne smernice, saj nemalokrat oksidirano eterično olje ne bo pokazalo klasičnih znakov izgube svoje kakovosti. Zato je toliko bolj pomembno upoštevati napotila za pravilno hrambo, ravnanje z njimi in jih uporabiti v priporočenem roku uporabnosti.

ALI LAHKO SHRANITE ETERIČNA OLJA V HLADILNIKU?

Da, eterična olja lahko hranite v hladilniku. Ta možnost je še posebej idealna za tiste, ki svoja olja uporabljajo redko – na primer le nekajkrat na leto.

MESTA, KJER ETERIČNIH OLJ NE SMEMO SHRANJEVATI

Eteričnih olj ne shranjujte v pretoplih, svetlih ali vlažnih prostorih kot na primer v kopalnici, v bližini štedilnika, na okenski polici ali drugem sončnem prostoru in na mestih, kjer bi lahko nenehno spreminjanje temperature v prostoru vplivalo na kakovost olja.

KATERI DEJAVNIKI VPLIVAJO NA ROK UPORABNOSTI OLJA?
TOPLOTA

Zaradi vnetljive narave eteričnih olj jih nikoli ne hranite v bližini odprtega ognja ali kakršnih koli virov toplote, kot so sončna svetloba, sveče in štedilniki. Posamezna olja imajo različne stopnje plamenišča (temperatura, pri katerih se olja vnamejo), izpostavljeni toploti pa se tudi hitreje pokvarijo.

KISIK

Olja, izpostavljena zraku/kisiku, oksidirajo in njihove hlapne sestavine začnejo bledeti, kar pomeni, da njihove dišave in ostale lastnosti zbledijo. To je v veliki meri posledica dejstva, da pokrov steklenice olja ostane odprt dlje časa. Z doslednim zapiranjem stekleničk preprečimo ali vsaj upočasnimo procese oksidacije in izhlapevanja.

Oksidirana olja sicer niso priporočljiva za lokalno uporabo ali aromaterapijo, lahko pa se še vedno uporabljajo za druge namene, kot je čiščenje v gospodinjstvu.

SVETLOBA

Izpostavljenost eteričnih olj sončni svetlobi ima negativen vpliv na njihove lastnosti kot so aroma, videz in posledično na njihovo učinkovitost, zato jih prodajajo in shranjujejo v temno obarvanih steklenicah (najpogosteje jantarnih, čeprav so postale priljubljene tudi temno modra, zelena, vijolična in črna), da preprečimo prodiranje UV sevanja v steklenico. Ne glede na temno barvo steklenice pa je še vedno najbolje, da se olj ne izpostavlja neposredni sončni svetlobi, saj bosta ponavljajoča se segrevanja in ohlajanja pospešila njihovo oksidacijo.

VLAGA

Vlaga lahko vstopi v steklenice, če so le-te dalj časa odprte. Olja v tem primeru postanejo motna, v notranjosti stekleničk pa lahko nastanejo tudi vodne kroglice. Ob skrbnem zapiranju steklenic do tega pojava ne more priti.