Jojobino olje

ZGODOVINA JOJOBINEGA OLJA

Tekočina, splošno znana kot jojobino olje, pridobljena iz semen rastline Simmondsia chinensis, v resnici ni olje, temveč tekoči ester voska. Ime Jojoba izvira iz besede Hohowi, imena, ki ga je semenom – ali »fižolom/oreščkom« – dalo indijansko pleme O’odham, ki je odkrilo vsestranskost jojobinih semen. Pleme je ustvarilo in uporabljalo antioksidativno pasto iz oreščkov za nego kože in las. V medicinske namene so z oreškovo pasto ali oljem zdravili rane in opekline. Jojobina semena so včasih mleli za pripravo toplih napitkov, v izrednih razmerah ali med lovom in napadi pa so jojobin oreh jedli za preživetje. Nosečnice so verjele, da uživanje semen olajša porod. Orešček je sestavljen iz 50 % voska, ki se ne prebavi, zato lahko brez vpliva preide skozi črevesje ljudi in deluje kot odvajalo.

Danes je jojobino olje splošno poznano, saj se zaradi svojih hipoalergenih vplivov koristi v kozmetiki. Sestavljen je iz skoraj vseh vitaminov in mineralov, potrebnih za spodbujanje zdrave kože in rasti las, s svojimi lastnostmi dobro vpliva tudi na najbolj občutljivo kožo.

KAJ JE JOJOBA?jojoba olje plod naravna kozmetika šampon za lase aloe vera matpet

Zimzeleni grm jojobe zraste do 3 m v višino in ima približno enako globok koreninski sistem, s katerim črpa vodo iz globin. Je dvodomna rastlina, kar pomeni, da so moški grmi, ki proizvajajo pelod, in ženski grmi, ki po oprašitvi s pomočjo vetra razvijejo cvetove, iz katerih zrastejo manjši, želodu podobni plodovi.

Uspeva v vročih, sušnih regijah južne Kalifornije, južne Arizone, severozahodne Mehike, v puščavah Sonora, Colorado in Baja California, kjer so nizke nočne temperature (od 0 do 5 st.C) in visoke dnevne temperature (okrog 45 st.C). Kljub tem ekstremnim pogojem rastlina lahko preživi tudi do 200 let.

Nasade jojobe je mogoče najti tudi na drugih puščavskih in polpuščavskih območjih v Argentini, Avstraliji, Izraelu, Mehiki, Peruju in ZDA. Ob temperaturah izpod ledišča odmre. Rastlina jojobe uspeva na s hranili skromnih tleh, pa tudi na tleh s slanostjo. Potrebuje lahka, dobro odcedna peščena tla s pH med 5 in 8 in uspeva z izjemno majhnimi količinami vode. Če rastline jojobe rastejo na težkih, zbitih tleh, je njihova rast počasnejša, zaradi česar kasneje cvetijo in lahko pridobijo glivične bolezni.

Ovalni listi rastline jojobe so sivo-zelene barve, debeli, voskasti, posejani z dlačicami, s čimer zadržujejo vlago. Stojijo pokončno, s konicami obrnjenimi proti soncu.

Plod jojobe, ki zraste iz cvetov na listnih lističih ženske rastline in je delno obdan s sepalom, je jajčast zelen strok ali »kapsula«, ki lahko vsebuje do tri oreščke. Zreli oreščki jojobe so temno rjave in trde ovalne oblike, ki vsebujejo tekoči vosek ali “olje”. Na splošno rastline jojobe začnejo proizvajati semena po tretjem letu rasti. V nasadih uporabljajo metodo kapljičnega namakanja, da rastlinam zagotovijo idealno količino vode.

KAKO SE PRIDOBIVA JOJOBINO OLJE?

Jojobino olje je pridobljeno s hladnim stiskanjem plodov ali semen v stiskalnicah, kjer z vijačnim mehanizmom izstiskajo oljno tekočino. Pri tej metodi se olje ne segreje, saj bi lahko toplota povzročila izgubo nekaterih njegovih koristnih sestavin, zaradi česar bi bilo olje manj učinkovito. Nerafinirano olje jojobe je bistre zlate barve, tekoče pri sobni temperaturi in ima rahel vonj po oreščkih. Rafinirano jojobino olje je brezbarvno in nima vonja.

Glavne kemijske sestavine jojobinega nosilnega olja so: gadoleinska kislina (eikosenojska kislina), eruka kislina, oleinska kislina, palmitinska kislina, palmitoleinska kislina, stearinska kislina, behenska kislina, vitamin E in vitamin B.

Uporaba jojobinega olja jojobino olje za lase šampon aloe vera matpet

To olje ima širok spekter uporabe tako v medicini kot v kozmetiki. Njegove številne oblike vključujejo olja, gele, losjone, mila, šampone, razpršila in izdelavo sveč.

 Jojobino olje se je proslavilo zaradi svojih prenekaterih prednosti, kot so njegova sposobnost hidriranja ob čiščenju in nadzorovanju izločanja maščobe iz lojnic. Izboljša videz kože in las, zmanjša občutke draženja na koži in pojavnost neželenih madežev.

Jojobino olje ob uporabi za nego las pomlajuje strukturo in spodbuja njihovo rast. Pripomore k zmanjšanju mastnosti lasišča z uravnavanjem proizvodnje sebuma. Lasje, ki so suhi in krhki, lahko izkoristijo lastnosti jojobinega olja, saj naredijo lase bolj obvladljive in brez vozlov.

Ob nanosu jojobinega olja na vlažne lase preprečimo izsušitev las, saj jojobin vosek obda lase in s tem preprečuje izgubo vlage. Antibakterijske in protiglivične lastnosti jojobinega olja odpravljajo prhljaj in preprečujejo morebitne poškodbe, kot je lomljenje las. Splošni krepilni učinek na lase spodbuja njihovo hitrejšo rast, jih ohranja zdrave, zaradi česar so lasje debelejši in bolj sijoči.

Pri nas je na voljo šampon (Šampon z Aloe vero in jojoba oljem).

Jojobino olje slovi po številnih terapevtskih lastnostih.
  • KOZMETIKA: nekomedogena, emolientna, zaščitno vlažilna, mazalna, hladilna, pomirjujoča, antioksidantna, mehčalna, krepilna, stimulativna, protivnetna, antibakterijska

  • ZDRAVILO: antiseptično, protiglivično, analgetično, protivnetno, adstrigentno, stimulativno, tonik