Fototoksičnost

Fototoksična oljafototoksičnost

Zase lahko rečem, da imam rada poletni čas. In v svetu aromaterapije ni boljšega od vonja po citrusih, od arome citrusnih olj, ki vzbujajo poletno razpoloženje. Vendar je treba vzeti v obzir fototoksičnost nekaterih olj!

Fototoksičnost – kaj je to?

Nekatera eterična olja vsebujejo molekule, imenovane furanokumarini (FC), ki se aktivirajo po izpostavljenosti UV žarkom. Čeprav niso vsi FC fototoksični, je treba biti pozoren na slednje: psoralen, metoksalen, bergapten in oksipeucedanin. Kadar je v eteričnih oljih prisotnih dovolj teh spojin, lahko izpostavljenost sončnim žarkom povzroči vnetje kože, podobno sončnim opeklinam, in v hujših primerih tudi pojav mehurjev na koži. Ti boleči učinki lahko dosežejo vrhunec 36-72 ur po izpostavljenosti UV žarkom, čemur sledi obarvanje kože, ki lahko traja več mesecev.

Katera olja so fototoksična?

Najpogostejša vrsta fototoksičnih olj so hladno stiskana olja citrusov, čeprav vsa olja citrusov niso fototoksična. Pri nekaterih oljih citrusov se lahko furanokumarini s parno destilacijo znatno zmanjšajo, to pa se ne zgodi ob postopku pridobivanja olj s hladnim stiskanjem. Tudi nekatera druga olja, ne samo olja citrusov, so lahko fototoksična.

Fototoksična eterična olja

olje pomaranče fototoksičnost

Angelica koren Bergamotka (hladno stiskana)

Grenka pomaranča (hladno stiskana)

Kumina Absolut figovih listov Grenivka (hladno stiskana)

Limeta – Key Lime (hladno stisnjeno)

Limona (hladno stiskana)

Limonina verbena (Aloysia citrodora)

List mandarine Rutica Tagetes – Žametnica

Kako se zaščititi

Naj vas fototoksičnost ne ustavi pred radostmi poletja in vonji po citrusih! Inhalatorji, difuzorji so odličen način za koriščenje olj v poletnem času. Ob lokalni uporabi je priporočeno počakati 12 ur pred izpostavitvijo soncu, solarijem pa se je treba v celoti izogibati. Preprosteje pa je v tem času posegati po nefototoksičnih oljih.

Fototoksična olja v nekaterih izdelkih, kot so sredstva za umivanje telesa in šamponi, se štejejo za varna (pod pogojem, da jih temeljito speremo). Olja lahko nanesete tudi pod SPF varna oblačila.

Poletje je lepo preživljati čim bolj sproščeno, brezskrbno. Izobraževanje samega sebe je ključ do izogibanja neželenim reakcijam, zato je pri uporabi eteričnih olj dobro poznati njihove lastnosti. Ob pravilni uporabi so eterična olja čudovit in res koristen pripomoček h kvalitetnejšemu življenju.