Arganovo olje

Arganovo olje v kulinariki

Razlika med kozmetičnim in kulinaričnim arganovim oljem je v tem, da se olje za kozmetične namene izdeluje iz nepraženih jedrc, arganovo olje za uživanje pa iz praženih jedrc.

Kulinarično arganovo olje je nekoliko temnejše; to je odvisno od intenzitete praženosti jedrc in ima značilno aromo po oreščkih, ki je kozmetično olje nima.

maroška jedMaroška tradicionalna jed z arganovim oljem je “amlu” (imenovana tudi amlou ali amelo): fino mletim mandljem se med praženjem dodaja arganovo olje, dokler ni že skoraj tekoče. Za aromo se doda med. V to zmes se potem pomaka kruh.

Arganovo olje je primerno kot preliv oz. za dodajanje hrani pri sobni temperaturi. Je lahko nadomestek olivnemu olju pri nekuhanih jedeh. Ni preimerno za cvrtje.

Dodajamo ga lahko slanim in sladkim jedem. Lepo se poda k humusu ali kot preliv na kuhani lečini juhi, k ribam na žaru, med testenine ali na kuskus. Lahko ga vmešamo v grški jogurt z medom in mešanim jagodičevjem, prija tudi k sladoledu.

Kaj pa koristi za zdravje?

Arganovo olje nikakor ni le eksotičen dodatek k vašim obrokom, ampak zelo dobro vpliva tudi na delovanje srca. Redna uporaba tega olja pomaga preprečiti resnejše težave s srcem, možgansko kap, aterosklerozo in pripomore k uravnoteženosti ravni holesterola.

Olje je ne samo koristno za zdravje, je tudi okusno. Kdor si zaželi svoji hrani dodati pristen maroški pridih, potem je arganovo olje lahko bistvena sestavina vaših obrokov.

Argan: Drevo, ki privlači kozekoze na drevesu argana

V nekaterih območjih Maroka je tradicija, da koze prosto plezajo po arganovih drevesih in se hranijo s plodovi.

Drevo ima majhne cvetove s petimi rumenimi cvetnimi listi. Njegov sadež ima debelo lupino in sladko dišečo kašo, ki privlači koze, in trd orešček, ki vsebuje semena, bogata z oljem. Pogled na koze, ki sedijo na drevesih, je tako edinstven, da privablja številne turiste za fotografiranje teh prizorov.

Član maroškega Agronomskega in veterinarskega inštituta Hassan II v Rabatu Ahmed El Aich pravi, da arganovi oreščki, ki jih izpljunejo koze, predstavljajo do 60 odstotkov teh oreščkov za izdelavo arganovega olja. Kmetje dejansko namerno uporabljajo koze za nabiranje arganovih oreščkov.

Vpliv arganovega olja na hišne ljubljenčke:

Arganovo olje nima čarobnih učinkov le pri ljudeh ampak tudi pri hišnih ljubljenčkih. S pomočjo arganovega olja so njihovi kožuščki mehkejši in bolj sijoči. Pomaga pri različnih kožnih težavah vseh živali, kot na primer pri izpuščajih na občutljivih kožnih predelih trebuščkov. Arganovo olje pomirja stanja sprememb na kožnih predelih in tako pripomore k hitrejšemu zdravljenju. Mnogi psi in mačke trpijo zaradi suhih, razpokanih smrčkov. Arganovo olje z njimi dela čudeže! Skratka: uporaba arganovega olja je za hišne ljubljenčke zelo priporočljiva !

Olje zdravi tetovaže!tattoo

Zaradi tetovaž prizadeta kožna območja se z uporabo arganovega olja veliko hitreje celijo. Pomirja srbenje, obenem pa ne vpliva na intenziteto črnil in barv.

Arganovo olje vsebuje nenavadno visoke ravni vitamina E (imenovanih tudi tokoferoli) in karotenov (oblika vitamina A). Znano je, da ti vitamini ščitijo in popravljajo poškodbe kože.Arganovo olje je torej idealno olje za vašo novo tetovažo. Tetovaže so v bistvu kožne rane , ki jih je treba ustrezno negovati.

Olje je tudi za moške:arganovo olje naravna kozmetika argan

  • V poletnem času, ko se izpostavijo stopala na ogled, je pogled na skorjaste pete dokaj odvraten (tudi pri moških). V izogib temu pojavu je priporočljiva uporaba arganovega olja (Arganovo olje), ki se ga zjutraj in zvečer (pred umivanjem) v masira v stopala.
  • To olje vpliva na regeneracijo kože po britju. Primerne je za vse tipe kože in se hitro vpija.
  • Moški so velikokrat izpostavljeni delu z rokami (mehaniki, gradbeni delavci, kmetje…) kar ima za posledico hrapave in razpokane roke. Ko jih namažemo z arganovim oljem se razpoke zacelijo, koža postane bolj mehka in voljna. Lahko pa uporabite tudi kremo za roke  Krema z arganom v tubi.
  • Lasišče: Arganovo olje poskrbi tako za suho lasišče kot mastno lasišče, odpravi prhljaj. Morda zveni čudno, ampak to olje se zna spopasti tako s suhostjo kot z mastnostjo in  verjemite: deluje!

Mnogi Maročani pravijo, da arganovo olje pomaga pri izpadanju las. Hej, vredno je poskusiti, kajne? Sicer pa ne imejte zadržkov svojim lasem občasno privoščiti arganovega olja! Omehčalo bo suhe lase ali razmastilo mastne lase. Nanesete ga po pranju na mokre lase in nato sperete.

  • Boleči sklepi: olje ima protivnetne lastnosti in vam lahko olajša bolečino. Maročani ga že stoletja uporabljajo proti revmi in artritisu. V masirajte ga in počutili se boste bolje.

  • Nega brade: če ste odvrgli britvico, poskrbite, da bo vaša brada (in koža pod njo) izgledala sijoče in se počutila odlično.

Olje pomaga tudi ljudem z luskavico, saj deluje blagodejno. Svetujemo, da si telo umijete z našim Milo iz arganovega olja, nato pa telo namažete s Arganovo olje.

To olje je čudovito tudi za masažo dojenčkov.