Aloe vera s Kanarskih otokov

Kakšna je zgodovina aloje na Kanarskih otokih? Kako dolgo je rasla?

Aloe Barbadensis Miller, bolj znana po svojem skupnem imenu aloe vera (kar pomeni prava aloja), ni endemična rastlina na Kanarskih otokih, čeprav imajo otoki popolne pogoje za njihovo spontano rast. Rastlina izvira z Arabskega polotoka, vendar se je naturalizirala v subtropskih in zmernih regijah obeh polobel. To vključuje severno Afriko, Sredozemlje, območja na jugu Karibov, Peru, sever Čila, jugozahod ZDA, severno Mehiko in nekatera območja na Kitajskem.

Zgodovina aloe vere na Kanarskih otokih je obsežna. Pre Hispanski prebivalci otokov, danes znanih kot Guanches, so uporabljali številna zelišča z zdravilnimi lastnostmi in se seveda zavedali številnih zdravilnih lastnosti rastline aloe vere. Po osvojitvi in kasnejši kolonizaciji otočja so to znanje iz roda v rod prenašali zeliščarji in tisti, ki so dobro poznali deželo in njeno vegetacijo.

O strašni kugi kobilic, ki je leta 1559 opustošila Gran Canario, ko je tudi to rastlino požrla nenasitna cikada, je frater José de Sosa v delu Topografija srečnega otoka Gran Canaria napisal: To je uničilo pridelke in letine po celem otoku, na Gran Canarii ni ostala niti ene zelenica, saj so uničili celo močne palmove liste in alojo, ki je doslej ni mogla pojesti nobena druga žival.

Obiskovalci otokov

Številni obiskovalci so v svojih spisih omenjali in opisovali alojo na poljih otokov. Škotski mornar George Glas (Opis Kanarskih otokov 1764) je pohvalil “kanarsko podnebje” kot “izjemno blagodejno in da domačini doživijo višjo starost ter da so bolj zdravi kot v kateri koli drugi državi na svetu”. Nato je dodal podroben opis rastlinskih vrst te pokrajine, ki »rastejo spontano in brez pridelave« kot na primer »aloje v grmovju«. Grof Poudenx, ki je v začetku 19. stoletja organiziral znanstveno odpravo na Kanarske otoke, opisuje čudovito pokrajino na območju Monte Lentiscal (Gran Canaria) in skupaj z »raztresenimi vinogradi ob veličastno dvignjenih hišah za prosti čas « kaže na obzorje, obrobljeno z morjem in z »vulkanskimi gorami, pokritimi s kaktusi in alojami«. (Francoski popotniki na Kanarske otoke).

Krištof Kolumb je na svojih ladjah pripeljal aloe vero s Kanarskih otokov v Ameriko. Zajetno količino te rastline je tovoril za potrebe posadke na pustolovskem potovanju. Na ta način se je razširila v novem svetu po celi celini. Ljudje so jo omenjali z izrazom, ki je zdaj sinonim za besedno zvezo “čudežno zdravilo” in izhaja iz tega zgodovinskega opisa: kanarčkovo mazilo.

Gojenje na Kanarskih otokihaloe vera s kanarskih otokov

Sorta Aloe Barbadensis Miller ali aloe vera je rastlina, ki raste v mnogih delih sveta. Vendar pa obstajajo trije dejavniki, zaradi katerih aloe vera s Kanarskih otokov vsebuje trikrat večjo količino aktivnih lastnosti v primerjavi z aloe vero z drugih območij. Ti dejavniki so blago in stabilno podnebje, ki traja večino leta, vlažnost zraka zaradi bližine morja in, kar je najpomembneje, vulkanska tla, ki ne le hranijo rastlino s svojimi bogatimi minerali, ampak zaradi svoje poroznosti omogočajo hitro odtekanje odvečne vode. To spodbuja zdravo rast rastline.

Aloe vera je na Kanarskih otokih prosto rasla že leta, ko je nekaj podjetnikov naredilo prve korake v smeri kmetijske pridelave rastline z namenom, da bi pridobili njen sok in izkoristili njene dobrodejne lastnosti. Drugi so šli po njihovih stopinjah in zdaj so na otokih Gran Canaria, Fuerteventura in Lanzarote podjetja in kmetje, ki predelujejo liste aloe vere v gel in sokove za raznoliko uporabo.

Kako je poskrbljeno za alojo?

 Gojiti jo je razmeroma preprosto – le paziti je treba, da se območje rasti ne preraste s plevelom in ne sme se pretiravati z zalivanjem: le enkrat mesečno. Aloe vera potrebuje zelo malo vode, zaradi česar je zelo primeren pridelek za območja z nizko količino padavin. Sadike, ki se razrastejo poleg matičnih rastlin, je treba odstranjevati oz presajati, da se ohrani minerale za matično rastlino. Mlade poganjke se presadi na drugo mesto, ko dosežejo velikost od 20 do 30 centimetrov.

V kakšnem podnebju raste aloe vera?

Aloe vera zahteva suho subtropsko podnebje, v katerem temperature niso nižje od 10 stopinj Celzija in je količina padavin relativno nizka.

Kako je nastala naša zgodba s spletno trgovino?

Z možem sva dlje časa iskala primerno naravno in finančno dostopno kozmetiko. Skoraj vsi v družini imamo občutljivo kožo. Mož ima alergijo na vodo iz vodovoda, saj ga zaradi visokega ph koža srbi, starejša hči ima zelo hrapavo, naježeno kožo, najmlajši pa je se zaradi alergij pojavil atopični dermatits.

Odkrili smo , da nam zelo pomaga gel aloe. Moja mama je nekaj let živela na otoku v južni Dalmaciji. Tam je imela na vrtu precej aloje in je iz njenega gela izdelovala kreme in nam jih pošiljala. Tedaj smo ugotovili, kako so nam te kreme olajšale kožne težave. Zaradi spleta okoliščin aloje nima več na razpolago in ne izdeluje več kremic. Moj mož je v iskanju proizvajalca naravne kozmetike z veliko vsebnostjo Aloe vere naletel na firmo Ejove s Kanarskih otokov, ki je uspešno nadomestila izdelke moje mame.

Anatomija aloe vere

Aloe vera je v bistvu iz 99 % vode, ostalo pa je opredeljeno kot “gel”. Čeprav je to najbolj iskani del rastline zaradi blagodejnih učinkov na kožo, je vredno upoštevati vse dele rastline.

List aloe vere ima tri glavne sestavine:aloe vera listi

Aloe skorja

Ta temno zelena zunanja plast deluje kot zaščitna ovira morebitnim škodljivcem in obenem skrbi za zadrževanje soka v notranjosti lista. Zdi se, da ta del aloje nima nobene merljive hranilne vrednosti.

Aloe lateks

To je rumenkasta tekočina, ki se pojavi pri rezanju ali stiskanju lista in ima rahlo grenak okus (tega naj ne bi uživali peroralno, razen če je predhodno ustrezno obdelan). Ta tanek sloj se nahaja med skorjo aloe in gelom aloe v notranjosti.

Gel iz listov aloe

Prozoren gel brez vonja predstavlja glavni del listov aloje. Vodeno mesnata in prozorna notranjost listov aloe je polna hranilnih snovi in antioksidantov. Cenjena je zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Na seznamih sestavin je ponavadi omenjena kot “sok” ali “gel”.

Kakšne hranilne snovi so v Aloe veri?

Zaradi dobro znanih pomirjujočih lastnosti, vsebnosti antioksidantov in očitnih hidratacijskih prednosti, je aloe vera preprost dodatek k negi kože in ličenju. Ti zdravilni učinki so poznani že tisočletja. Aloe vera ima sposobnost, da prodre globoko v našo kožo, prenaša hranila, hkrati pa pomaga pri odstranjevanju toksinov.

Tukaj je nekaj ključnih hranil, ki jih najdemo v tej naravni sestavini:

Minerali

Aloe vera je polna mineralov in vsebuje več kot 20 hranilnih sestavin za kožo, kot so selen, kalcij, železo, magnezij, kalij, baker in cink.

Vitamini

Kdo je vedel, da se lahko v samo 1 % vrednosti aloe najde toliko dobrega? Aloe vera ponuja impresiven seznam vitaminov, vključno z vitamini A, B1, B2, B3, B6, C in E, vse to pa pomirja kožo.

Beta-hidroksi kisline

Aloe vera vsebuje beta-hidroksi kisline: v olju topne kisline, ki pomagajo očistiti pore, zaradi česar so odlične za mastno, preobremenjeno ali aknasto kožo. Aloe vera vsebuje tudi salicilno kislino, ki je znana po svojih nežnih in učinkovitih lastnostih v boju proti aknam.

Maščobne kisline imajo protivnetne in antiseptične lastnosti in poskrbijo za za bolj čisto in uravnoteženo kožo.

Amino kisline

Ta bodičasta rastlina vsebuje veliko aminokislin v vsakem kubičnem milimetru svoje mase, saj vsebuje dvajset od dvaindvajsetih aminokislin, ki jih potrebujemo ljudje – vključno s sedmimi od osmih esencialnih aminokislin.

Koristi aloe vere za kožo:

Zdaj, ko razumemo dele in spojine te edinstvene rastline, so tukaj tri najvidnejše koristi aloe vere za kožo.

Aloe Vera za hidratacijo

Aloe vera je dobro znana po svojih vlažilnih koristih za vse tipe kože. Zahvaljujoč aloe veri lahko naš Aloe vera gel pomiri kožo. Poleg tega lahko gel aloe vere celo pomaga pri kožnih boleznih, kot je seboroični dermatitis.

Kaj je seboroični dermatitis? In razlika med atopičnim in seboroičnim dermatitisom?

Sama beseda dermatitis pomeni vnetje kože, ki pa ga glede na vzrok dodatno opredelimo. Atopični dermatitis je vnetje kože ob nagnjenosti k alergijam, s pogosto pridruženo alergijsko astmo ali senenim nahodom.

Seboroični dermatitis je kronična vnetna bolezen, ki se kaže z luščenjem drobnih lusk bele do rumenkaste barve na za bolezen značilnih mestih. Najpogosteje so prizadeta mesta, kjer je količina žlez lojnic največja, in sicer lasišče, sprednji rob lasišča, obrvi, veke, predel ob nosu, za ušesi in v njih ter pri moških v predelu prsnice. Tukaj se pojavi rdečina z luskami, ki je po navadi tudi srbeča.

Medtem ko je ta glavni faktor hidracije deloma posledica dejstva, da aloe vera vsebuje 98-99% % vode, je to deloma tudi posledica dveh naravnih hormonov, ki jih najdemo v rastlini: giberelinov in avksina.

Pokazalo se je, da giberelini in avksin vsebujejo protivnetne lastnosti, saj pomagajo hormonom v telesu pri spodbujanju rasti novih celic. S tem postopkom je mogoče pospešiti proces celjenja, hkrati pa zmanjšati videz brazgotin.

Aloe Vera za čiščenje kože

Verjeli ali ne, koristi aloe vere za kožo se lahko razširijo celo na čiščenje aken (Paket za zdravljenje aken). To je deloma posledica dejstva, da aloe vera deluje protivnetno in antibakterijsko, ter tudi zahvaljujoč naravni vsebnosti salicilne kisline. Aloe vere ni priporočljivo nanašati neposredno na razdražen mozolj. Je pa odlična, ko je koža v procesu celjenja, tudi za pomoč pri bledenju brazgotin po aknah.

Aloe Vera za zdrav sijaj

Ko se naša koža stara, postopoma proizvaja manj kolagena. To vodi do izgube elastičnosti in bolj izrazitih drobnih linij in gub – na srečo je aloe vera odlična sestavina proti staranju. Njene vlažilne moči pomagajo na način, da salicilna kislina lušči odmrle dele celice in tako spodbuja obnovo celic.Krema proti staranju z aloe vero (Vlažilna krema zagotavlja izredne prestrukturirajoče in protiradikalne lastnosti, katerih učinki so vidni. Zagotavlja očitne rezultate pri zmanjševanju gub in izraznih linij. Vrača obrazu moč in gladkost.)

Izkušnja mojega očeta ob uporabi te kreme je odlična. Moj oče ima problematično kožo, saj ima na obrazu rdečico in popokane žilice, ki pa jo je s to kremo v precejšnji meri odpravil. Všeč mu je tudi zato, ker se takoj vpije in se po nanosu kreme koža ne sveti.

Aloe vera za moško kožo    

Aloe vera je pomembna sestavina v izdelkih za nego kože pri moških, saj ne samo, da so njene lastnosti popolne za vsakodnevne potrebe kože, ampak je tudi zelo enostavna za uporabo.

Moška koža ni nič podobna ženski: za 24 % je debelejša in bolj mastna, saj ima več žlez lojnic. Je tudi bolj čvrsta in prožna, saj je bogatejša s kolagenom in elastinom, proteinoma za podporo kože, kar na srečo pomeni, da se stara pozneje (čeprav bolj nenadno). K temu dodajmo še vsakodnevno draženje kože z britjem.

Priporočam uporabo Aloe vere za moško kožo: naravna vlažilna krema Gel za po britju / soncu 50 ml in Krema za telo z Aloe vero s številnimi lastnostmi, kot nalašč za tiste, ki želijo preprosto, a učinkovito rutino v negi kože.

kopel tuš aloe veraNasveti za uživanje namakanja v vroči vodi, ne da bi poškodovali kožo, zahvaljujoč Aloe veri

Pazite na vroče kopeli in prhe!

Misel, da bi se v hladnih mesecih potopili v prijetno vročo kopel, je mamljiva. Ampak: a je to res tako dobri za vas, kot mislite? Čeprav je vroča voda morda prijetna, je odgovor NE.

Voda nad 37 stopinj lahko škoduje vaši koži, saj poškoduje zaščitno pregrado. Ko je izpostavljena visokim temperaturam, koža izgublja vlago, kar lahko na dolgi rok povzroči draženje, dermatitis in celo povečano tveganje za nastanek gub. Zaradi vazodilatacijskega učinka lahko povzroči tudi suhost in povzroči nastanek pojava vidnih žilic in trajnejšo pordelost kože.

Res je, po branju tega lahko nekaj takega, kot je mamljiva vroča kopel pred spanjem, izgubi svojo privlačnost. Vendar pri nas verjamemo, da je najbolje najti srednjo pot. Kljub vedenju, da lahko vroče kopeli ali tuširanje z vročo vodo poškodujejo vašo kožo, si ne bomo naredili prevelike škode, če si to privoščimo bolj občasno. Tukaj so trije nasveti, ki bodo vaši koži pomagali, da si opomore po vroči kopeli ali prhanju:

Uporabite naravna mila Milo iz Aloe vere in Ročno delano milo ali kopalne soli Sol za kopel z Aloe vero.

Priporočamo uporabo našega gela za prhanje Aloe vera Tuš gel 200 ml, ki spoštuje raven pH kože. Naša formula gela za prhanje Aloe vera kožo neguje, obnavlja in zagotavlja dodatno mehkobo. Idealen je za suho in občutljivo kožo, močne hranilne in regenerativne lastnosti aloe vere pa ščitijo in hkrati zagotavljajo večjo elastičnost in mehkobo. Torej, če imate radi vročo kopel in se ji ne želite povsem odpovedati, je to lahko odličen izdelek za preprečevanje suhosti po namakanju ali prhanju z vročo vodo.

Pri najmlajših pa uporabljamo tuš gel Otroški tuš gel. Naša najmlajša se drži tega, da vroča kopel ni dobra in ima zato raje mlačno vodo. Tuš gel se je izkazal za odličnega, saj ima po njemu mehko in voljno kožico.

Uporabite čisti gel Aloe Vera kot serum za obraz in telo.

Čisti gel aloe vere Organski gel Aloe vere pomaga upočasniti učinke staranja, popravi poškodovano kožo in zelo pomirja opekline ali draženje. Če ga torej uporabite kot serum po topli kopeli ali prhanju, bo pomiril morebitno rdečico in obnovil vašo kožo.

Za zaključek nanesite vlažilno kremo Krema za telo z Aloe vero po vroči kopeli za mehak in zelo hranljiv učinek na vašo kožo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja